Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez razlika

Osjećaj "kao kod kuće"! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi

Osjećaj „kao kod kuće“! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi
Osjećaj „kao kod kuće“! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi Getty Images
Aktualno Galerija +0 Osjećaj „kao kod kuće“! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi Galerija 1/1 >>
Većina ljudi dobre stvari uzima zdravo za gotovo. Zbog toga često zaboravljamo što Europska unija čini za svoje građane. Prednosti možda ne uočavamo svakodnevno, no jedan je potez svima olakšao i u svim članicama EU stvorio osjećaj "kao kod kuće".

 

Odluka o osnivanju Međuresorne radne skupine za europske poslove vjerojatno neće direktno utjecati pa čak ni zaokupiti pažnju šire javnosti, ali odluke koje rezultiraju promjenama u svakodnevnom životu itekako angažiraju građane. Tako je veliku buru i raspravu u javnom prostoru podigla priča oko mijenjanja vremena, odnosno zadržavanja ljetnog ili zimskog računanja. Odluka o tome još nije poznata pa će javna rasprava još neko vrijeme biti prisutna u društvu, ali i na svim digitalnim platformama.

Tako žustru raspravu imali smo i početkom 2017., dok su građani Europske unije iznosili mišljenja o naknadama za roaming. U lipnju 2017. ukinuta je naknada za roaming za osobe koje povremeno putuju unutar EU-a i taj je potez Europske komisije oduševio baš sve. To znači da više nema razlike između korištenja mobilnog telefona u matičnoj državi i u nekoj drugoj državi članici.

Da nismo u EU-u ne bismo mogli telefonirati satima u stranoj zemlji

Da je ukidanje naknade za roaming, barem za građane, bila prava odluka potvrđuju i rezultati iz kojih je vidljivo da se upotreba mobilnih podataka povećala pet puta od dana ukidanja. Možda je to za neke samo dokument ili politička odluka, no činjenica je kako je ta odluka izravno utjecala na živote gotovo svih.

Mnogi se sjećaju kada je dolazak na državnu granicu bio znak za isključivanje mobilnog podatkovnog prometa, i kada nam je svaka sekunda u roamingu bila zlata vrijedna. Kako bismo što manje potrošili telefonirajući u stranoj zemlji, razgovor smo morali dobro osmisliti prije samog poziva, kako bi uštedjeli na vremenu, a time i na računu.

Mobiteli u inozemstvu nam nisu služili gotovo ničemu, no danas je situacija bitno drugačija. Strah od golemih računa po povratku kući sada više ne postoji, a SMS-ovi, e-mailovi, satelitska navigacija i surfanje društevnim mrežama više ni na koji način nisu ograničeni u drugim državama Europske unije.

Cijenimo li dovoljno politike EU-a?

Iako se donošenje ovakve odluke možda čini jednostavno, nije baš sve išlo 'kao po loju'. Institucije Europske unije morale su pobijediti u dugotrajnoj političkoj borbi s upitnim ponašanjem poduzeća koja su potrošačima zaračunavala previsoke naknade za roaming za pozive s mobilnog telefona, SMS poruke i internetske usluge kao što je e-pošta. I u tome su uspjeli.

U Europskom parlamentu svakodnevno se kreiraju politike koje direktno utječu na sve aspekte života svakog građanina. Želite li ovog puta utjecati na odluku o predstavniku tvoje zemlje? Na to svi imaju pravo.

Pročitajte i ovo Terra Marascae Priča o poduzetnicima Procvat Dalmatinske zagore! Promijenili percepciju o radu na zemlji i u tome nisu sami Europsku zdravstvenu karticu možete podići u regionalnim centrima HZZO-a Zaštitite se Znate li kako biti zdravstveno zaštićen u EU zemljama? Čini se da ne može lakše

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene