Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK podigao optužnicu

Zamjenom zemljišta pribavili nepripadnu imovinsku korist veću od 98 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je objavio kako je podigao optužnicu protiv šest osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima je Ninoslava Zeković.

Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu USKOK je podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Optužnicom se Ninoslavi Zeković, kao pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, stavlja na teret da je sa suučesnikom, 2007. godine, na traženje vlasnika Lethe ulaganja, suvlasnika društva Studio X i vlasnika društava Mala ulaganja, prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, pogodovala navedenim društvima neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta.

''Optužnicom se I. okr., kao pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, i II. okr., kao načelniku Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, stavlja na teret da su, od početka ožujka do kraja srpnja 2007. godine, na traženje IV. okr., stvarnog vlasnika društva Lethe ulaganja d.o.o., V. okr., suvlasnika društva Studio X d.o.o., i VI. okr., stvarnog vlasnika društava Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava, koje se nalazi u k.o. Sesvetski Kraljevec, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, koje se nalazi u k.o. Trnje, Jankomir, Vrapče Novo i Peščenica, pogodovali društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

U cilju realizacije opisanog, društva Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru IV. okr. s V. i VI. okr, na traženja IV. okr. izradio III. okr. ovlašteni sudski vještak. Na temelju tako zaprimljenih prijedloga II. okr. je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nerealne.

Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., na koji način je navedenim društvima, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od ukupno 98.893.611,00 kuna.

Nadalje, I. i II. okr. su, od početka svibnja do 12. lipnja 2007., na traženje IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja društva Grokomp nekretnine d.o.o., prilikom zamjene nekretnina, poslovnih prostora i garaže u vlasništvu navedenog društva, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji križanje Heinzelova-Vukovarska, pogodovali društvu Grokomp nekretnine d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti njegovih nekretnina te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

U cilju realizacije navedenog, IV. okr. je od III. okr. ovlaštenog sudskog vještaka zatražio procjenu navedenih nekretnina na temelju kojih je potom IV. okr. u ime društva Grokomp nekretnine d.o.o. Gradu Zagrebu podnio prijedlog za zamjenu nekretnina. Na temelju zaprimljenog prijedloga II. okr. je sastavio prijedlog za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenog društva, koji prijedlog je na sjednici Gradskog poglavarstva, kao osnovan i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nekretnina nerealne. Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključak o sklapanju nagodbe, sklopljena je nagodba o zamjeni zemljišta za nekretnine društva Grokomp nekretnine d.o.o., na koji način je navedenom društvu, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od 53.058.129,52 kune.

Na opisani način društvu Studio X d.o.o. pribavljena je nepripadna imovinska korist od 64.414.657,40 kuna, društvima Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. od 34.478.953,60 kuna te društvu Grokomp nekretnine d.o.o. od 53.058.129,52 kune, a Grad Zagreb je oštećen za ukupno 151.951.740,52 kune'', stoji u priopćenju USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene