Ruševina u Zagrebu
Ruševina u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir izjavio je u četvrtak da Zakon o obnovi Zagreba nije danas upućen u javnu raspravu zbog novih primjedbi koje je na nacrt zakona priložio Grad Zagreb.


"Zakon još nije krenuo u javnu raspravu. Zaprimili smo danas u prijepodnevnim satima dodatna mišljenja od Grada Zagreba, na koja se treba još posebno očitovati i s Gradom Zagrebom posebno razgovarati", kazao je Željko Uhlir za N1 televiziju.

Vezani članci Vesna Škare Ožbolt Škare Ožbolt nezadovoljna brzinom obnove, oštro po Tomaševiću: "Predizborni prioriteti novoga gradonačelnika se bitno razlikuju od njegovih prvih poteza iz fotelje" Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu - 4 Borba sa (sporom) obnovom: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku"

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio je će nacrt zakona krenuti u javnu raspravu danas do podneva u dogovoru svih resora koji su sudjelovali u njegovoj izradi, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je ustvrdio je da "očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako" te da će još jednom trebati razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak.

Uhlir je pojasnio je da prigovori idu u nekoliko smjerova - jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja.

Želi se otvoriti alternativni način prostornog planiranja u Zagrebu

"U nekim se elementima opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu", ustvrdio je.

Kazao je da primjedbe idu u smislu "otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu", a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

Grad je predložio da se, u slučaju da građani nisu u stanju sudjelovati u obnovi, njihove nekretnine opterete hipotekom, kaže Uhlir.

"Ne znam koliko bi bilo dobro rješenje hipotekarno opterećenje građana, ali danas ćemo se još jednom sastati s predstavnicima Grada i pokušati naći rješenje za sadašnju situaciju", poručio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju