Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne ide jednostavno

Grad Zagreb ima nove primjedbe: Zakon o obnovi Zagreba ipak nije upućen u javnu raspravu

Ruševina u Zagrebu
Ruševina u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr
Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir izjavio je u četvrtak da Zakon o obnovi Zagreba nije danas upućen u javnu raspravu zbog novih primjedbi koje je na nacrt zakona priložio Grad Zagreb.

"Zakon još nije krenuo u javnu raspravu. Zaprimili smo danas u prijepodnevnim satima dodatna mišljenja od Grada Zagreba, na koja se treba još posebno očitovati i s Gradom Zagrebom posebno razgovarati", kazao je Željko Uhlir za N1 televiziju.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio je će nacrt zakona krenuti u javnu raspravu danas do podneva u dogovoru svih resora koji su sudjelovali u njegovoj izradi, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je ustvrdio je da "očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako" te da će još jednom trebati razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak.

Uhlir je pojasnio je da prigovori idu u nekoliko smjerova - jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja.

Želi se otvoriti alternativni način prostornog planiranja u Zagrebu

"U nekim se elementima opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu", ustvrdio je.

Kazao je da primjedbe idu u smislu "otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu", a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

Grad je predložio da se, u slučaju da građani nisu u stanju sudjelovati u obnovi, njihove nekretnine opterete hipotekom, kaže Uhlir.

"Ne znam koliko bi bilo dobro rješenje hipotekarno opterećenje građana, ali danas ćemo se još jednom sastati s predstavnicima Grada i pokušati naći rješenje za sadašnju situaciju", poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene