Iz Grada tvrde da je postavljanje terase na Cvjetnom trgu sasvim u skladu s propisima, no građani su revoltirani.


Građane Zagreba ovih je dana dočekalo (još jedno) neugodno iznenađenje. Naime, na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom, ponovno su počeli radovi s ciljem postavljanja velike terase tik do pravoslavne crkve, a jedan dio konstrukcije montira se i ispred centra Cvjetni.

Vezani članci Slika nije dostupna Zamjenica gradskog pročelnika: 'Očekujem najgori mogući napad' Slika nije dostupna OGLASIO SE I HORVATINČIĆ Bandić ustvrdio: "Sutra navečer terase više neće biti!"

Unatrag nekoliko godina na toj je mikrolokaciji u nekoliko navrata nicala terasa, no budući da je bivala postavljena na način koji se kosio s pravilnikom Grada, građani su se uspjeli izboriti da ona bude uklonjena. Zadnji je prosvjed tim povodom bio 2013. godine, kada se na trgu okupilo mnoštvo ljudi, a kako neslužbeno saznajemo, i večeras u 18 sati održat će se neformalno protestno okupljanje.

Naime, u Pravilniku o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, objavljenom u Službenom glasniku Grada Zagreba od 29. srpnja 2015. godine, ističe se da se "otvorene terase postavljaju na način da ne ometaju korištenje zgrada i drugih objekata, urbane opreme kao što su klupe za sjedenje, kante za otpatke, stalci za bicikle i slično, te ne smiju ugrožavati sigurnost i redovan protok sudionika u prometu i onemogućavati prilaz i prolaz vozilima hitne pomoći, policije, vatrogasnim vozilima, vozilima komunalnih službi i drugo".

Ključna je pritom velika klupica koja se proteže cijelom dužinom ograde pravoslavne crkve, a koja je dosad bila praktički blokirana konstrukcijom terase.

Osim klupice, sporan je i dio u kojem se mora osigurati prolaz vozilima hitne pomoći, policije i vatrogasaca, jer gabariti nove terase, kako se već sada može vidjeti, bit će toliki da ta vozila neće moći nesmetano pristupiti trgu.

Iz nadležnog gradskog odjela prvo nisu htjeli komentirati ponovnu izgradnju terase na tom zagrebačkom trgu već su nas uputili na službu na informiranje, koja je pak odgovorila da su naš upit - proslijedili nadležnom gradskom odjelu.

Na koncu smo iz Grada ipak primili odgovor, koji prenosimo u cijelosti: "Poštovani, rješenjem klase: UP/I-363-02/16-001/3046 odobreno je tvrtki Hoto centar d.o.o. postavljanje dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom, na Trgu Petra Preradovića.

Iste se postavljaju sukladno arhitektonskom projektu izrađenom od strane tvrtke Conar d.o.o., te je sukladno projektu ostavljen prolaz između pergole i ograde crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg u širini od 180 cm tako da se ne ometa slobodno kretanje građana plohom trga.

Također su u provedenom postupku pribavljena mišljenja Odsjeka za uređenje javnih gradskih prostora, suglasnost Sektora za ceste i rješenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, te je utvrđeno da se pergole, podesti i ograde postavljaju u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina na području Grada Zagreba (Službeni glasnik grada Zagreba 16/15)".

Koliko je odgovor zadovoljavajući, prosudite sami po fotografijama u našoj galeriji.