Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio na putovanju s razredom

Stiglo objašnjenje Slovenaca, a oglasio se i MUP: Zašto je iz busa izbačen zagrebački gimnazijalac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učeniku zagrebačke gimnnazije sirijskog podrijetla slovenska granična policija nije dopustila da nastavi putovanje sa svojim školskim kolegama na izlet u Rim. DNEVNIK.hr dobio je odgovor slovenske policija koja se očitovala o ovom slučaju.

Redovnog učenika trećeg razreda zagrebačke Klasične gimnazije, porijeklom Sirijca, slovenska je granična policija u noći sa subote na nedjelju “skinula” iz autobusa kojim je cijeli njegov razred putovao na terensku nastavu u Rim, iako dječak već pet godina s obitelji živi u Zagrebu, ima uredno regulirano boravište te hrvatsku putovnicu za strance.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Otac je usred noći otišao po sina na granicu, dok su njegovi kolege nastavili putovanje u Rim, javlja Jutarnji list.

Ziad Aboud, dječakov otac, tvrdi kako je prije tjedna u talijanskoj ambasadi provjerio treba li njegovu sinu viza ili neki dodatni dokument kako bi ušao u Italiju. Tvrdi kako su mu odgovorili da je dovoljna hrvatska putovnica za strance, koju je njegov sin imao, potvrda o tome da je redovni učenik zagrebačke škole te da se nalazi na popisu putnika u autobusu koji će ovjeriti ravnatelj.

Upit o ovom slučaju redakcija portala DNEVNIK.hr poslala je slovenskoj policiji koja je opisala što se događalo na njihovoj granici.

 ''Policajci su na graničnom prijelazu za međunarodni cestovni promet Obrežje 30. rujna oko 22:30 sati, odbili ulaz na schengensko područje državljaninu Sirije, koji je putovao autobusom hrvatskih registarskih oznaka. Prilikom granične kontrole pokazao je putni list za stranca, kojeg je izdala Republika Hrvatska, u kojem je bilo dopuštenje za boravak u Republici Hrvatskoj, a kao namjena boravka je ''supsidijarna zaštita''. Putni list za stranca je javni dokument koji se izdaje strancu, kojemu je dozvoljen boravak u državi'', navela je slovenska policija u mailu.

Međutim za ulazak u Sloveniju, stranci s putnim listom, moraju imati i vizu, a viza se, navode iz slovenske policije, dobije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. ''Državljanin Sirije nije imao vizu za zaustavljanje na schengenskom području'', odgovorili su na upit portala DNEVNIK.hr.

Dodaju da u ovom postupanju nisu primjenjivali prisilu. ''Nakon završetka postupka, vozač autobusa je državljanina Sirije odvezao na hrvatski teritorij gdje su ga preuzeli rođaci'', izvijestila je policija. 

Oglasio se i MUP

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Republika Hrvatska i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj.

"Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregani do dolaska njegova oca", izvijestio je MUP.

S obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu MUP nije mogao iznijeti pojedinosti o tom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011..

U priopćenju pojašnjavaju da je člankom 33. te direktive propisano kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svojega državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovu državnom području.

Međutim, navedenim člankom države članice u svojem zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobren neki oblik međunarodne zaštite pod istim uvjetima kao i za druge strance koji u njoj zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio skupine koja je organizirano putovala i činjenicu da slovenska policija nije upoznala Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske s režimom granične kontrole kad su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, MUP izražava žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog stroge primjene te direktive. (D.I. / I.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene