Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vladi kažu da se cijene prehrane nisu mijenjale 15, a smještaja 19 godina. Stoga je osnovano povjerenstvo za standardizaciju studentske prehrane koje je izradilo elaborat. Zasad nije jasno valja li se iza toga poskupljenje hrane.


Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pokrenuti sanaciju Studentskog centra (SC) Sveučilišta u Zagrebu koji trenutno ima 121 milijun kuna nepodmirenih obveza.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović napomenuo je da SC posluje s gubitkom od 2009. a dugovi trenutno iznose 121 milijun kuna - prema dobavljačima 64 milijuna kuna, prema cesijama o otkupu potraživanja 34 milijuna kuna, za kamate na zakašnjelo plaćanje 13 milijuna kuna, te za obveze za neplaćene poreze i doprinose deset milijuna kuna.

Vezani članci Ilustracija Pripremite se na gužve: Sutra za sav promet zatvorena ulica u centru Zagreba Kaos na Jadranskom mostu "Ovo je za ostavke, čisti fušeraj!": Prometni stručnjak otkriva goleme greške zbog kojih je nastao kaos na Jadranskome mostu i kako se to moglo izbjeći

>> Studentski krediti - da ili ne?

U sličnoj situaciji SC je bio 2002. kada je zatečeni dug iznosio 87 milijuna kuna. Tada je u dvije godine provedena sanacija, nakon čega je SC završio s plusom od 21 milijuna kuna na računu.

Sada se gubici ponavljaju, a glavni razlog je neracionalno poslovanje i nesposobnost za restrukturiranje Uprave SC-a, kaže Jovanović dodajući da postoje i objektivni problemi, ali njih imaju i ostali studentski centri koji nisu u tako lošoj situaciji.

Cijena studentskog obroka nije se mijenjala 15 godina - obrok stoji 16,70 kuna, pri čemu student plaća 4,40 kuna, a Ministarstvo 12,30 kuna. Cijena smještaja u domovima nepromijenjena je čak 19 godina.

Ministarstvo je osnovalo povjerenstvo za standardizaciju studentske prehrane i izradilo elaborat, pa vjerujem da će se uskoro na Vladi naći prijedlog kako poslovanje studentskih centara učiniti održivim, rekao je Jovanović.

Zagrebački SC skrbi o standardu 67.000 studenata, ima 7.566 kreveta, dnevno radi 28.000 do 30.000 obroka, a također brine o povremenom zapošljavanju i kulturnim aktivnostima studenata, pa je nužno osigurati njegov nesmetan rad. Stoga je Vlada podržala Jovanovićev prijedlog o imenovanju sanacijskog upravitelja i Sanacijskog vijeća.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić upozorila je pritom da su kulturne djelatnosti SC-a, iako vrlo kvalitetne, već godinama u iznimno teškoj financijskoj situaciji. Ti kulturni djelatnici i studenti imaju kapacitet za povlačenje sredstava EU pa bi na sektor kulture u procesu sanacije trebalo gledati kao na razvojni potencijal, a ne trošak, kaže Zlatar Violić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju