Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proteklih nekoliko dana studenti se upisuju na fakultet. Neki od njih za školarinu moraju izdvajati i do 10 000 kuna. Unatoč tome, studentske kredite koje nudi svaka banka rijetko tko koristi. Provjerili smo pod kojim uvjetima se studenti mogu zaduživati.


Od prosječnih 7000 pa sve do 10.000 kuna. Školarine za fakultete svake su godine sve više. Ali troškovi studiranja, koji se znaju popeti i do 30 000 kuna na godinu mogu se ublažiti studentskim kreditima. 'Dižu se za studij vani, doktorski, postdiplomski, kako god. No, to još uvijek nije na razini na kojoj bi trebalo biti , svakako da bi ljudi trebali biti osvješteniji po tom pitanju', kaže Tomislav Pereža iz Splitske banke.

Vezani članci Zdenko Adrović Šef Hrvatske udruge banaka otkrio tko će biti najugroženiji rastom kamata, ali i poručio: "Kamate kod nas ne mogu eksplodirati" Ilustracija Prošli ga trnci kad je pogledao aplikaciju banke: ''Nisam siguran da je to pravilno''

Studenti ipak smatraju da su za zaduživanje premladi. Jedan od rijetkih koji se na kredit odlučio je Mladen. Iako je fakultet završio, ovo će mu pomoći u stjecanju doktorata, koji na godinu iznosi 17.000 kuna. 'Uzeo sam što je financiranje doktorskog studija vrlo skupo, izazva troškove koje kao zaposleni obiteljski čovjek ne mogu tako lako podnijeti', kaže Mladen.

>> Mogu ostati bez studentskih kredita zbog Facebooka!

Studentski kredit može se podignuti ili za plaćanje školarine ili za životne troškove. Ovisno o vrsti, novac će studentima biti isplaćen jednokratno ili će im svaki mjesec sjedati na račun.

Studentski kredit može se podići od pet pa čak do 450.000 kuna. Veći iznosi odobravaju se studentima koji odlaze u inozemstvo. Ali ništa bez kreditno sposobnog jamca. 'Morate imati sudužnika, čovjek kad se nakon dvije, tri, četiri godine, kad već krene u otplatu, kad se čovjek zaposli, onda se to sudužništvo može skinuti', dodaje Pereža.

Kamate iznose od 3,99 do 8 posto. One niže plaćat će studenti kojima fakultet, grad ili županija subvencionira iznos kamatne stope. U Osijeku je tako već četiri godine. 'To je već preko 150 zahtjeva neki su već završili, počeli vraćati, neki se zaposlili', kaže Stjepan Čuraj, predsjednik povjerenstva za studentske kredite grada Osijeka.

Studenti kredit mogu početi vraćati tek kada završe fakultet, a najdulji rok za otplatu je deset godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju