Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONACIJE ZA UKRAJINCE

Pomoć za izbjeglice: Doznajte kako se možete uključiti i što je potrebno

Aktualno Galerija Elza Parlov - 2 Elza Parlov - 2 Foto: DNEVNIK.hr Elza Parlov - 1 Elza Parlov - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr Caritas: Donacije - 1 Caritas: Donacije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Caritas: Donacije - 2 Galerija 1/5 >>
I Caritas pomaže u prikupljanju pomoći za izbjeglice. Reporterka Sanja Vištica za Dnevnik Nove TV se javila iz župe Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji te objasnila kako se može priključiti akciji Caritasa za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, ali i onima koji su ostali u zemlji.

Svi koji to žele, mogu pomoći. U hrvatskom Caritasu već se dosta toga prikupilo, a prije dva dana u Ukrajinu je upućen pun šleper prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština, težak čak dvadeset tona. Pomoć se nastavlja prikupljati, a Elza Parlov iz Caritasa zagrebačke nadbiskupije objasnila je kako se kroz mrežu 164 župna ureda Caritasa na području zagrebačke nadbiskupije prikupljaju namirnice, dječja hrana i higijenske potrepštine.

"Od prehrambenih namirnica apeliramo da to bude konzervirana hrana i voće, različite konzerve i gotova jela, namirnice dugotrajnog roka trajanja", kazala je Parlov te pojasnila da je svaka župa kroz mrežu župnih Caritasa organizirala prikupljanje pomoći, a u Zagrebu, kako je kazala, postoje četiri lokacije Caritasa zagrebačke nadbiskupije u koje građani svakodnevno mogu donijeti svoje donacije.

Pokrenuta je i akcija "Sitno je bitno", u koju se svatko može uključiti s malom donacijom.

"Akcija će se provoditi tako što će u pošti, bankama i poslovnicama Fine biti postavljene kutijice za donacije, a mogu se priključiti i drugi pravni subjekti u prikupljanju novčanih priloga za izbjeglice", najavila je Elza Parlov.

Oko 8400 izbjeglica je ušlo u Hrvatsku, trenutno su smještene u kolektivnim smještajima, a dio ih je i u privatnom.

"Pomaže im se na razne načine. Posjetila sm župu u Remetama, gdje je smješteno desetak osoba. Još uvijek je pomalo kaotično, potrebno je osigurati prevoditelje, ali i stručnu psihološku podršku, jer su ljudi jako istraumatizirani", naglasila je. Jedan je župljanin doselio iz Ukrajine prije nekoliko godina, pa im on za sada pomaže u prevođenju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović SASTANAK RADNE SKUPINE Božinović: "Najgora faza rata tek dolazi. Spremni smo primiti 20.000 osoba, ali to se može i uvećati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izbjeglice u Hrvatskoj Sve na jednom mjestu: Provjerili smo koja prava Ukrajinci imaju u Hrvatskoj - kako se zaposliti, upisati dijete u školu

"Što se tiče prehrane, Gradski ured za socijalnu zaštitu preko svoje ustanove Dobri dom organizirao je dostavu obroka u kolektivnom smještaju, no to još nije riješeno za privatni smještaj", kazala je te dodala kako se nada da će dobar dio donacija otići baš za tu namjenu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene