Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcija na sabor spc-a

Zagrebački biskupi prozvali Srpsku pravoslavnu crkvu: "Prihvatili ste komunističku propagandu prepunu neistina i manipulacija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputio je otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, u kojem reagiraju na navodne neistine iznesene o tretmanu djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku.

Nekoliko biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, među kojima je i kardinal Josip Bozanić, potpisali su otvoreno pismo upućeno patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, glede navodnih neistina koje su iznijeli o tretmanu djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ovo otvoreno pismo reakcija je na priopćenje "Svetoga arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne Crkve" održanog 23. svibnja 2022. godine. Na tom saboru svecima su pribrojena i "sveta deca mučenička, jastrebarska i sisačka, s datumom spomena 13. srpnja/26. kolovoza".

Zagrebački biskupi reagirali su zato što se u priopćenju sabora navodi da su djeca stradala u "logoru koji je bio pod upravom časnih sestara kongregacije Svetog Vinka Paulskog" i to samo zato što su bila pravoslavne vjere. U otvorenom pismu napominju kako se brojne povijesne neistine i nagađanja predstavljaju kao nepobitne činjenice.

Navode kako nisu mogli ostati bez riječi na besramno iznošenje neistina. "U 'Molbi' se rabi sintagma 'priložena svedočanstva i istorijske činjenice', premda je razvidno da ta svjedočenja, s gledišta vjerodostojnosti, nemaju gotovo nikakvu vrijednost, a ono što se naziva 'povijesnim činjenicama' s njima su zapravo u dubokom neskladu", napisali su zagrebački biskupi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG UGOVORA S PRAVOSLAVNOM CRKVOM Đukanović otkazao podršku Abazovićevoj vladi: "Kulturna i vjerska dobra bespravno se upisuju na SPC"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemiri u Crnoj Gori VIDEO Prosvjednici probili policijsku blokadu zbog ustoličenja mitropolita: ''Ništa nije vrijedno ljudskih života''

Osim što su se, u svom odgovoru, osvrnuli na nepravednosti koje je SPC iznijela o časnim sestrama, stali su i u obranu Alojzija Stepinca. "Zbog svega toga ostajemo u nevjerici i u tuzi jer imamo dojam da je 'Sveti arhijerejski sabor SPC-a' u ovom pitanju očito prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je prepuna neistina i manipulacija, kojima se nedužnima pokušava podmetnuti krivnja za navodna mučenja i ubijanja djece koja su u tisućama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spašena od smrti i preživjela teške ratne prilike", napisali su.

Dodali su kako ovakvi proglasi mogu utjecati na buduće odnose između dvije religijske institucije. "Uz nevjericu i žalost, bez ikakve namjere zadiranja u kriterije za kanonizaciju drugih Crkava, izražavamo svoju duboku zabrinutost ako se odluka temelji na neistinitim činjenicama".

"Naime, takvi čini mogu ozbiljno narušavati međusobno razumijevanje i zajedničko služenje Istini između Zagrebačke crkvene pokrajine i čelništva Srpske pravoslavne Crkve. Duboko žalimo za umrlom djecom, a ta se bol povećava kada se njihova stradanja pokušavaju iskoristiti na najgrublji način", stoji u otvorenom pismu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene