Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osvrnuo se na rat u ukrajini

Uskrsna čestitka kardinala Bozanića: "Svi u dubini srca žele mir"

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u subotu je čestitao Uskrs svim vjernicima i ljudima dobre volje te naglasio kako svi ljudi u dubini srca žele mir.

Podsjećajući na Isusove riječi, koje je neposredno prije svoje muke, smrti i uskrsnuća, rekao svojim učenicima: "Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje", kardinal Bozanić je istaknuo kako svi u dubini svoga srca žele mir.

"Tu čežnju osjećamo osobito u ovom vremenu, snažno obilježenu ratnim stradanjima i žrtvama u Ukrajini. Svjedoci smo kako se šire patnje zbog stvaranja, unošenja te podržavanja nemira i straha", naglasio je.

"U toj zastrašujućoj buci rata svi govore da se zalažu za mir i da žele uspostaviti mir. Ali kako?", upitao je te pozvao na molitvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve na jednom mjestu Radno vrijeme trgovina za Uskrs: Pogledajte kad možete u kupovinu tijekom blagdana

"Dok suosjećamo sa žrtvama rata, u kojem su ukrajinski narod i ukrajinski državljani prisiljeni braniti svoje živote i živote svojih bližnjih, slobodu i demokratsko pravo na samoodređenje, molimo za sve koji mogu i žele stvarno pomoći u uspostavi pravednoga mira".

Bozanić je naglasio kako "Uskrsnuli Gospodin dolazi osloboditi nas strahova koji drže zaključana vrata našega srca za novost mira, ljubavi i nade".

"Ako Isusu dopustimo, On ih otvara, ozdravlja nas i spašava", naveo je te dodao kako je Uskrsni dar mira "unutarnja preobrazba našega srca, našega života".

"Ona se suprotstavlja strahu, nesigurnosti, uznemirenosti i tjeskobi. Isusov se mir uvijek tiče ljudskoga srca i dostojanstva čovjeka koje je ljudima darovano, a nisu ga sami postigli. Istinski mir pripada svima koji se odvaže ući u dubinu bića i pronaći Božju sliku na koju smo stvoreni, a koja je tako često unakažena ljudskom zloćom i mržnjom, grijehom", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna solidarnost s najpotrebitijima Andrej Plenković čestitao Uskrs: "Neka vam domovi budu ispunjeni mirom i blaženstvom"

Za kršćane je, dodao je, istinski smisao Uskrsa upravo prisutnost pravoga Boga i pravoga čovjeka, koji je pobijedio i tjelesnu i duhovnu smrt u koju vodi grijeh. "Ta prisutnost čovjeku daruje takav odnos prema životu da u njegovoj dramatičnosti ne bude uništen, i da u trpljenjima ne prevlada neuspjeh", naveo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN Zoran Milanović čestitao Uskrs građanima: "To je za vjernike i vrijeme suočavanja s vlastitim odlukama"

"Prvi je dar Otkupljenja upravo mir, kao plod Kristove pobjede nad grijehom i smrću. To je mir Spasiteljeve ljubavi od koje nas ništa ne može rastaviti. On je duboki osjećaj ljudskoga srca da smo u Božjim rukama. To je istinska radosna vijest koja mijenja svijet, obilježen sukobima koji razdiru čovječnost i čovječanstvo", istaknuo je kardinal Bozanić naglasivši da je "Kristov Uskrs u ljudsku povijest unio neslućene prostore pomirenja, konačnu mogućnost za čovječanstvo koje želi izaći iz vrtloga zla".

Kardinal Bozanić rekao je i kako dar mira kao jedan od svojih najizvrsnijih plodova ima radost.

"Molimo stoga: Gospodine, ne uskrati nam milost da te vidimo u svom životu i jačaj nas svojim Duhom da drugima budemo i darujemo tvoj mir. S tim mislima i željama čestitam Uskrs vama, braćo i sestre, koji vjerujete u Isusovo uskrsnuće, i svim ljudima dobre volje. Sretan vam Uskrs!", napisao je Bozanić u Uskrsnoj čestitki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene