Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prvom kvartalu

Zagreb: Kojić već najavio rebalans proračuna za 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proračun za 2015. iznosi 6,63 milijarde kuna, što je za 6,6 posto manjem nego 2014. zbog izmjene oporezivanja dohotka.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ocijenio je da su, kad je riječ o zagrebačkom proračunu za 2015., 'stvari ozbiljnije nego ove godine' te je već najavio rebalans, i to u prvom kvartalu sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Proračun za 2015. iznosi 6,63 milijarde kuna, što je za 6,6 posto manjem nego 2014. zbog izmjene oporezivanja dohotka. 'Proračun je osakaćen za 781 milijuna kuna. Na taj način dodirnuli smo dno i takvo stanje je neodrživo', rekao je Kojić predstavljajući proračun koji je pred zastupnicima Gradske skupštine u prvom čitanju.

Dodao je da je zbog oduzimanja dijela prireza i poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave i Gradu Zagrebu, Zagreb ostao bez 330 milijuna kuna pa je 'in big trouble' (u velikoj nevolji).

Zastupnici u Gradskoj skupštini žele izvješaj o Bandićevom statusu

Kako odgovoriti na to i hoće li biti poskupljenja Kojić nije rekao, no kazao je kako je 'svaka metoda bolna' i da će već u prvom kvartalu 2015. biti potreban rebalans.

Napomenuo je da se u Zagrebu ove godine od poreza treba ubrati 4,8 milijardi kuna, a 2015. godine 4,1 milijarde od čega dio ide Zagrebu, a dio za pomoć ostalim jedinicama lokalne samouprave.

'Riječ je o 744 milijuna 'za pomoći izravnanja' koliko iznosi i prirez u Zagrebu. Da ne dajemo pomoć drugim jedinicama lokalne samouprave, mogli bismo ukinuti prirez', rekao je Kojić, no, dodao je, zakon je zakon i mora se poštovati.

Poreznim promjenama grad izgubio 330 milijuna kuna

Kojić je, uz to, upozorio da je poreznim promjenama Grad Zagreb izgubio 330 milijuna kuna decentraliziranih sredstava za đake, umirovljenike, zdravstvo i vatrogasce.

'Najviše je nastradalo zagrebačko zdravstvo', ocijenio je pitajući se očajno 'zašto se tu mlati kao po tuđoj slami, zašto nas nitko nije pitao?'

'To je suprotno EU povelji o lokalnoj samoupravi', rekao je i dodao da je povrijeđen i Ustav. 'Treba iz prihoda državnog proračuna pomagati slabije jedinice lokalne samouprave, a dobre ostaviti da budu dobre', poručio je.

Rekao je i da potpredsjednik Vlade (Branko Grčić) nema pravo reći da je Grad Zagreb sebi ostavljao nešto što je trebao platiti te poručio da će 'Grad sve vratiti samo neka pokažu uplatnicu'. 'Ali', dodao je, 'nema te uplatnice'.

U 'Kratkom vodiču kroz prijedlog proračuna Zagreba za 2015.' stoji da će se gotovo dvije trećine prihoda prikupiti od poreza i prireza na dohodak (4,3 milijarde) te od komunalnih doprinosa i naknada i drugih pristojbi (oko milijarde kuna) i od korištenja imovine - naknade za uporabu javnih cesta koje se plaća pri registraciji vozila. Dok se prihodi od poreza na dohodak smanjuju 515 milijuna kuna ili 10,7 posto, planira se porast prihoda od prodaje poslovnih objekata i gradskih stanova te od raznih pomoći za programe i projekte koje sufinancira EU i za projekte koje sufinacira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rashodi za gradnju cesta, kapitalna ulaganja 26 posto manji

Kad je riječ o rashodima, najviše novca 'otići' će na materijalne rashode odnosno na tekuća i investicijska održavanja komunalnih objekata, ali i na materijal, energiju i usluge važne za funkcioniranje gradskih upravnih tijela i proračunskih korisnika (2,4 milijarde kuna) te na rashode za zaposlene (1,5 milijarde). Za nabavku dugotrajne imovine planira se utrošiti 726 milijuna kuna, a gotovo isto toliko planirano je za subvencije, 718 milijuna kuna.

U odnosu na ovu godinu, najviše će se smanjiti rashodi za nabavu dugotrajne imovine (257 milijuna kuna ili 26 posto) i to u dijelu gradnje nerazvrstanih cesta, nabave poslovnih prostora i ostalih kapitalnih ulaganja. Smanjit će se i rashodi za tekuće donacije (160 milijuna kuna ili 30 posto) i to raznim udrugama, a bit će manje novca i za javne potrebe, priredbe, korištenje sportskih objekata, za potpore vrhunskom sportu i kulturi.

Najavio poskupljenja u Zagrebu

Zanimljiv je podatak da će se po građaninu u 2015. prosječno mjesečno trošiti 720 kuna, dok će, istodobno, svaka zaposlena osoba u gradski proračun prosječno mjesečno uplatiti oko 920 kuna poreza i prireza na dohodak.

Među važnija kapitalna ulaganja, bilo da je riječ o izradi projekte dokumentacije, adaptaciji ili gradnji ušli su: Muzička akademija, Osnovna škola Odra, Klinička bolnica 'Sveti Duh', Centar neovisnog življenja, OŠ Ivanja Reka, Psihijatrijska bolnica 'Sveti Ivan',OŠ Horvati, ŠRC NUR Borovje, XII gimnazija i ŠRC Klaka.

Osim toga, uredit će se Radnička cesta, Radićeva ulica, Franjčevićeva-Bilogorska, parkiralište kod Doma zdravlja Zagreb Zapad, Alagovićeva ulica, pješačko-biciklistička staza Veliko Polje-Buzin, Zadvorska ulica, Dobrilina, Vrbje, Karlovačka cesta i Ulica Ivana Zahara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene