Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni hrvatski general Vladimir Zagorec trebao bi 2. srpnja dati iskaz pred austrijskim parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje poslovanje austrijskih banaka.


Objavio je to austrijski tjednik Profil na svojim internet stranicama, dodajući da se umirovljeni general namjeravao preseliti na Sejšele prije nego je hrvatsko pravosuđe za njim raspisalo međunarodnu tjeralicu.

Vezani članci Putnički zrakoplov (foto: Arhiva/AFP) Drama na letu: Rus se zaključao u toalet, pa je avion morao prisilno sletjeti, policija pretražila prtljagu Alexander Van der Bellen Teroristički napad u Beču: Milanović razgovarao s austrijskim kolegom i osudio nasilje

Pod naslovom "Sumnja o pranju novca bivšeg pomoćnika ministra obrane RH Vladimira Zagorca uvlači i Bank Austria - Creditanstalt u vizir tragačima", Profil je objavio članak o bankovnim poslovima Vladimira Zagorca.

"Tko ima dovoljno novaca provodi odmor na Sejšelskom otočju, tko ima još više ostaje tamo zauvijek, Vladimir Zagorec odlučio se za posljednje", piše Profil.

Zagorec je 7. ožujka 2007. sa svog računa u Banci Austrija - Creditanstalt prebacio 10 tisuća američkih dolara na Barclays Bank na Sejšelsko otočje, piše Profil i navodi:
"Pritom se radilo o plaćanju pristojbe za rezerviranje kupnje
ekskluzivne nekretnine na području Eden Island na Sejšelskom otočju".

Prema pisanju Profila, Zagorec je "očito htio tim plaćanjem
pripremiti bijeg u inozemstvo".

"No san naseliti se na Sejšelsko otočje je ostao samo san jer ga je sud u Zagrebu dva dana nakon toga tražio, i kako se nije pojavio, hrvatsko pravosuđe raspisalo je međunarodnu tjeralicu", piše tjednik, dodajući da je Zagorec uhićen sredinom ožujka u Beču i pušten uz milijunsku jamčevinu.

Tereti ga se da je zlouporabio položaj i otuđio dragulje iz sefa
Ministarstva obrane u iznosu od 5 milijuna američkih dolara, piše list.

Profil navodi da se za Zagorčevo poslovanje zainteresiralo i
Povjerenstvo za banke austrijskog parlamenta - koje se bavi
nejasnoćama u poslovanju austrijskih banaka - pred kojim bi
umirovljeni general trebao 2. srpnja dati iskaz.

Prema pisanju Profila, Zagorec i njegov odvjetnik nisu se pojavili na zakazanom terminu prošli petak pred Povjerenstvom. 

Zagorčev odvjetnik Michael Dohr, kako prenosi Profil, rekao je da nisu dobili nikakav poziv te da je o tome saznao preko medija.