Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči Dana Konvencije o pravima djeteta 20. studenoga pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je odrasle i djecu da u školama, vrtićima, knjižnicama, klubovima i svim drugim mjestima gdje djeca provode vrijeme, na neki način istaknu važnost i značenje Konvencije o pravima djeteta.


Pravobraniteljica poziva i sve institucije i predstavnike vlasti, od lokalne do nacionalne razine, da svatko u svome resoru i području učini sve što može kako bi se doista poštovala prava svakog djeteta.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Dječji glas se mora čuti, ali odrasli ih ne shvaćaju ozbiljno' Slika nije dostupna Radeljak: Ne treba mi pomoć socijalnih radnika

To se, ističe se u priopćenju, mjeri i odgovarajućim stavkama u državnom i lokalnim proračunima gdje je važno pratiti koliko se sredstava ulaže u podizanje kvalitete života djece, kroz odgoj i obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kulturne i rekreacijske aktivnosti djece i slično. 'Poštovati prava djece znači i donijeti odluku da se na tim stavkama ne štedi'.

Pravo na izražavanje mišljenja

U obilježavanju Dana sudjelovat će i učenici, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koji će sljedećih dana predstaviti svoj rad u vijećima učenika u 13 osnovnih i srednjih škola u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Kastvu, Šibeniku i Splitu. Poseban naglasak će pritom biti na pravu djece na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u donošenju odluka koje ih se tiču.

Djecu treba osnažiti na radionicama

Ured pravobraniteljice za djecu podjseća da je 19. studenoga Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece te pravobraniteljica tom prilikom poziva da se još veći napori usmjere na djelotvorno sprečavanje zlostavljanja djece.

'To možemo i trebamo činiti kroz odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, kroz osnaživanje djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju, kroz otvaranje savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja'.

Osnaživanje djece

Pravobraniteljica stoga poziva na suradnju pojedine odgojne i učeničke domove i srednje škole, uz prijedlog da organiziraju radionice kojima će osnažiti djecu za prijavljivanje svakog nasilja, kao i da trajno educiraju odrasle o zaštiti djece od zlostavljanja i o postupanju u kriznim situacijama.

Kao poticaj dostavljeni su im plakati u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece koje su prošle godine, upravo uz kampanju pravobraniteljice za djecu, dizajnirali učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

>> 'Dječji glas se mora čuti, ali odrasli ih ne shvaćaju ozbiljno'

Središnja aktivnost kojom će pravobraniteljica za djecu ove godine obilježiti Međunarodni dan Konvencije o pravima djeteta bit će predstavljanje zbornika 'Dječja prava i slobodno vrijeme' u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 22. studenoga. Zbornik objedinjuje stajališta stručnjaka, mišljenja djece i mladih, kao i preporuke pravobraniteljice za djecu, vezane uz ostvarivanje prava djeteta na slobodno vrijeme. (Hina)