Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život zimi u Jablancu

Zaboravljeni: 12 dana bez struje i vode, a prva trgovina udaljena 25 km

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
12 dana bez struje i vode - to su bile zimske 'radosti' stanovnika Jablanca, malog primorskog mjesta podno Velebita.

U Jablancu, koji se nalazi između Senja i Karlobaga, živi stotinjak stanovnika. Većina njih je starije životne dobi. Oni su od početka veljače, kada je snijeg zameo cijelu Hrvatsku, bez struje, bez hrane i bez liječnika. Nemaju ni vode, jer su se zaledile cijevi. 'Mi u Jablancu smo sinoć dobili struju, nakon 12 dana, ali da barem nismo, jer su ljudi u okolnim mjestima bez struje, a njima je prijeko potrebna pomoć', ispričala je gospođa Harijeta iz Jablanca za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina" Snijeg radi probleme u prometu Zimski uvjeti U Dalmaciji pada snijeg, na autocesti se vozi uz ograničenje od 40 km/h, kamioni zapeli i blokirali cestu

>> Nema zime: Splićani igraju tenis i po snijegu

Dodatni problem u već dovoljno kompliciranoj siuaciji je i činjenica što je prva trgovina udaljena 25 kilometara, a prvi supermarket je tek u Senju, koji je udaljen 45 kilometara. Gospođa Harijeta kaže da ju je iskustvo naučilo da za ovakve dane mora skupljati namirnice kao hrčak. To ju je i spasilo jer ima dovoljno brašna pa može ispeći domaći kruh na peći, s obzirom da ga nema gdje kupiti. No, ona je u manjini.

'Obzirom da nema struje ne rade ni hladnjaci. Dio hrane smo bacili, a dio smo stavili na balkone. Nadležni su spominjali da će nam dati pokretne trgovine, no, one bi navodno trebale stići tek u travnju, vjerojatno jer tek tada stižu vikendaši. Takve trgovine rade tijekom šest mjeseci. A što je s drugih šest mjeseci za nas ostale? Mi možemo krepat'', rekla je Harijeta.

>> U Gospiću jutros minus 21, snijeg i dalje pada

>> Zastrašujuća moć senjske bure, tisuće bez struje

Snijeg i nevrijeme u Jablancu štetu su nanijeli uglavnom na krovovima, a nestanak struje, a time i svjetla najviše problema radi ljudima sa domaćim životinjama. U mjestu Jablanac od sinoć gori samo jedan stup rasvjete. Ostali ne rade, a jednog je srušilo nevrijeme. 'Ja znam da se ne isplati provoditi struju za nas malobrojne, ali reći ću vam da smo im važni pred izbore. Inače nikoga za nas nije briga', istaknula je Harijeta.

'Ovdje inače živimo prekrasno, neopterećeni smo gradskom vrevom, a u ovakve dane, kada smo odsječeni od svijeta, vodimo brigu jedni o drugima, to nam je jedino preostalo', dodala je Harijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene