Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otoci i podvelebitsko područje

Zastrašujuća moć senjske bure, tisuće bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg i bura i dalje uzrokuju teškoće u prometu i opskrbi električnom energijom.

Snijeg i danas nastavlja padati. Najviše ga je na Zavižanu, gdje je bijeli pokrivač dosegnuo visinu od 115 centimetara. Na Zavižanu je ponovno i najhladnije s jutrošnjih -21 stupanj. U unutrašnjosti temperature su u minusu, na obali i otocima također je vrlo hladno s negativnim vrijedniostima, tek ponegdje je koji stupanj iznad nule.

Pročitajte i ovo Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS"

Zabijelila se jutros i cijela Istra, gdje je snijeg pomogao da se lokalizira požar na Ćićariji, koji je bjesnio cijelu noć, dok su vatrogasci po velikoj hladnoći pokušavali ugasiti vatru. Nakon što se izvještavalo o Pagu koji je ostao bez električne energije, i otok Lošinj od sinoć je bez struje, kao i Unije i Susak, a problema s električniom energijom ima i na Cresu.

Tri tisuće kućanstava bez struje u podvelebitskom području

Istih problema ima i na kopnu. Gotovo dva tjedna stanovnici podvelebitskog područja u Lici žive istim scenarijem - bez struje, zamrznutih cijevi, uz orkansku buru koja na udare puše i do 130 km/h. Tri tisuće kupaca električne energije i dalje je bez struje, većinom stanovnika zaseoka dok Karlobag i Senj taj problem nemaju, no u priloženoj video snimci donosimo zastrašujuću moć glasovite senjske bure.

Električari su na terenu, predvođeni šefom Elektrolike Nikolom Šulentićem, ali ruke su im vezane, zbog bure posao je stopiran. Šulentić je kazao kako bura jako puše i ne dopušta im popravljanje uništenih električnih stupova. 'Vani se ne može ni četveronoške hodati, a posebice penjati se na stupove', objasnio je Šulentić. Ipak, smirivanje vremena učekuje se u ponedjeljak kada bi se struja mogla vratiti u većinu kućanstava.

Više od pola metra snijega zatrpalo je i Metković. Samo tijekom noći 15-ak novih centimetara zabijelilo je grad. Gradske komunalne službe cijeli dan čiste ulice. Kako se temperatura u gradu spustila tek malo ispod nule, nema leda pa su i pješaci sigurniji.

Zbog snijega, čija je visina u Delnicama dosegla 70 centimetara, zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije, javlja HAK. Zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Krenuli busevi prema Dalmaciji, kašnjenja u željezničkom prometu

Autobusni i zračni promet iz Zagreba i prema njemu jutros teče uz manja kašnjenja, unatoč snježnim uvjetima, doznaje se od dežurnih službi na Autobusnom kolodvoru Zagreb i Zračnoj luci Pleso. Autobusi prema Dalmaciji su krenuli i to prema Zadru i Splitu, a na ostalim linijama kašnjenja su zanemariva, izvijestio je o stanju u prometu u 10 sati dežurni prometnik zagrebačkoga Autobusnog kolodvora.

Kašnjenja u prometu zrakoplova u Zračnoj luci Zagreb su prvenstveno u polasku zbog odleđivanja zrakoplova, kazali su u Zračnoj luci Pleso. Bilo je malih problema s zrakoplovima iz Pule i Zadra, no nikakvih ozbiljnijih problema nema, izvijestili su. Snježno nevrijeme i dalje otežava željeznički promet, a na nekim linijama vlakovi voze s velikim zakašnjenjima. 

Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti Hrvatske prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. Obilazni pravci za ostala vozila: prema Dalmaciji je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice (D50, D27 i D54), dok je prema Rijeci autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (D3) do čvora Kikovica, te obrnuto.

Od 9,02 sati samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Obilazni pravac za ostala vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, iz smjera unutrašnjosti Hrvatske je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice (D50, D27 i D54), javio je Hrvatski autoklub u 9,20 sati.

Također prema Rijeci nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti Hrvatske. Obilazak za sva ostala vozila je autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (D3) do čvora Kikovica, te obrnuto.

Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije.Istarski ipsilon je otvoren za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu. Na pojedinim je graničnim prijelazima na snazi zabrana prometovanja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina i Valbiska-Lopar, kao i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području. Na šibenskom području u prekidu su sve brodske i katamaranske linije.

Ukoliko ste snimili zimske trenutke koji su na vas ostavili poseban dojam, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu, a mi ćemo najbolje objaviti.
(T.Š./Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene