Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi globalni pokret

Za sreću isključite mobitel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite biti sretni, mislite pozitivno i - makar dio dana isključite svoj mobilni telefon - savjetuje novi globalni pokret za sreću, među čijim je članovima i Dalaj lama.

'Akcija za sreću' osnovana je prošle godine, a u utorak će službeno biti predstavljena u Londonu. U programu pokreta stoji kako je važno odbaciti individualizam i težnju za materijalnim dobrima te predlaže i iznosi alternativne praktične savjete za sretniji život. Suosnivača pokreta Richarda Layarda, profesora ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Londonu i stručnjaka za sreću, podupire više od 4.500 pristalica iz 68 zemalja.

'Glavni vanjski faktor koji utječe na sreću pojedinca je kvaliteta njegovih odnosa - u obitelji, na poslu i u zajednici, a glavni unutarnjih faktor je mentalno zdravlje pojedinca', smatra prof. Layard. Među njegove savjete kako održati duh na visokoj razini spadaju i savjeti o tomu kako pomoći drugome, raditi i vježbati na sebi da bi se postigli zacrtani ciljevi te preporučuje i neke već poznate te vrlo konkretne načine relaksacije poput meditiranja, povremenog isključivanja mobilnoga telefona, manje korištenja interneta...

Vlade sve više brinu o tome kako pojačati subjektivni osjećaj sreće i zadovoljstva kod pojedinaca, a pritom se osim klasičnim ekonomskim pokazateljima služe i alternativnim izvorima podataka za kreiranje svoje politike. Britanci će uskoro provesti istraživanje o tomu u kojoj su mjeri državljani Velike Britanije zadovoljni svojim životima. Francuzi su od Nobelovca Josepha Stiglitza, bivšega glavnog ekonomista Svjetske banke te od skupine međunarodnih stručnjaka zatražili izradu studije o novim načinima mjerenja ekonomskog napretka, pri čemu bi se u obzir uzeo i osjećaj sreće pojedinca u društvu. (Hina)

Pročitajte i ovo PR Admiral online kasino Sreća ili kako sudbina djeluje protiv svih izgleda Slika nije dostupna "200 godina zaostatka" Crtao po ploči, a onda zapanjio: Vučić u govoru odao priznanje Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene