Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako će oni dočekati blagdan

Vukovarska baka u suzama jer trogodišnjem unuku ne može priuštiti ništa za Uskrs: "Žalosno, ali eto..."

Mirjana, Vukovar (Foto: Dnevnik.hr)
Mirjana, Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirjana, Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Siromaštvo u Hrvatskoj je osobito izraženo u Slavoniji. Kako će građani u potrebi dočekati Uskrs, provjerili smo u Vukovaru.

Svima koji misle da je glavni problem u državi komad papira koji u svojoj biti štiti žene od nasilja u obitelji, evo sljedećih podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Prema podacima EUROSTAT-a pola milijuna hrvatskih građana živi u kućanstvima u kojima niti jedan član obitelji nema posao. Svaki peti stanovnik Hrvatske nema za hranu i ogrjev u zimskim mjesecima.

Duga zima pojela je sva drva četveročlane vukovarske obitelji Jurić. Bez tuđe pomoći, nova ne mogu kupiti. "Ova mi je neki dan poklonio kolega, jedan metar drva. Dovezao svojim autom. Da nije njega, ne bi bilo", kaže nam Radenko Jurić.

Jurićevi preživljavaju s 1600 kuna socijalne pomoći. Njihova se djeca obilju za Uskrs ne mogu nadati. "Ja ću Uskrs dočekati punog srca, ali praznog stola. Ja bih volio da imam pun stol, da imam djeci pružiti, ali nemam. Nismo u mogućnosti", kaže Radenko.

Skromno će Uskrs dočekati 600 vukovarskih obitelji, korisnika socijalne samoposluge. Uz osnovne živežne namirnice, umirovljenica Mirjana u socijalnoj je samoposluzi pronašla čokoladna jaja, za trogodišnjeg unuka. Ipak, potekle su joj suze, kad nam je to rekla. "Žalosno, ali eto, baka ne može kupiti, pa će bit tako", kaže Mirjana.

S mirovinom od 1300 kuna Mirjana ne može preživjeti. Zimi je osuđena na socijalnu samoposlugu, a ljeti na sezonske poslove. "Malo sam nešto radila, pa sam si zaradila još tako da mogu počastiti cijelu obitelj. Potrudit ću se da napravim iz ničega nešto", kaže ona i dalje nepokolebanog duha.

Vukovarska socijalna samoposluga svoje police puni isključivo uz pomoć donacija. Koliko god se brzo police punile, još brže se, na žalost, prazne. "Naše police su uvijek poluprazne. Uvijek tu ima mjesta za još. Nekako, najredovitije su nam donacije od ovih učenika osmih razreda, ekskurzije što nam dolaze ovdje u Vukovar", ističe Tamara Miličević iz Socijalne samoposluge Vukovar.

U Caritasovoj pučkoj kuhinji svakog se dana priprema topli obrok za oko 80 Vukovaraca. Među njima je i umirovljenik Ivica, koji se pak veseli uskršnjoj posjeti kćeri ili sina, nadajući se da će im štogod donijeti. Skromno će Uskrs dočekati mnoge vukovarske obitelji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene