Socijalne samoposluge više se ne otvaraju samo u gradovima, nego i u slavonskim selima koja su nekad mogla hraniti cijelu Hrvatsku.

Galerija Socijalne samoposluge otvaraju se i na selu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Socijalne samoposluge otvaraju se i na selu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Socijalna samoposluga - 2 +0 Socijalne samoposluge otvaraju se i na selu (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Jedna od socijalnih samoposluga otvorena je u srcu žitnice, u Drenju nedaleko od Đakova, i to zbog sve većeg broja siromašnih starih kućanstava. Iako su cijeli život radili u poljoprivredi ili nadnicama, starost ih je dočekala s mizernim ili nikakvim mirovinama.

Vezani članci Marija, umirovljenica Mirovine rastu, ali i to povećanje već je pojela inflacija: "Preživljavam tako što sam naučila na skromnost" PR Rad u umirovljeničkoj dobi – više od samog posla

Dvadeset i prvo stoljeće, a Katica Kertis iz Bračevaca pali petrolejsku lampu. ''Nemam struju, imam lampu i svijeće'', kaže Katica.

Nema ni vode. Krov se urušio, a za dim iz dimnjaka zaslužan je njezin suprug koji se s pilom snalazi iako je slijep. Siromaštvo je pogodilo nekad bogatu Općinu Drenje. Domaćinstva koja su živjela od poljoprivrede i nadnica danas su socijalni slučajevi.

''Previše je starih, nemoćnih, ostavljenih i samih ljudi. Mladi su otišli trbuhom za kruhom, od naše Slavonije, koja je, eto, crnica i rodna zemlja bila, ljudi su gladni'', rekla je Ljiljana Junačko iz humanitarne udruge Zrno dobrote.

Prije dva i pol mjeseca mještani su osnovali humanitarnu udrugu i u selu otvorili socijalnu samoposlugu. Kuću im je ustupila općina, a donatori su napunili 140 paketa. Na području općine je 11 sela, a u potrebi je čak 600 osoba.

''Nismo očekivali da će biti toliko socijalnih slučajeva u ovoj našoj općini dok se nismo s time počeli baviti'', istaknuo je Željko Fabrić iz humanitarne udruge Zrno dobrote.

Vlastitim automobilima volonteri pakete raznose od vrata do vrata. ''Ne mogu objasniti koliko mi je to drago, neizmjerno mi je drago'', rekao je Miljenko, korisnik pomoći. U kući koja se raspada Miljenko skrbi o nepokretnoj supruzi i čeka sezonu javnih radova.

''Ove godine sam bio tri mjeseca, i sad imam tri mjeseca još iduće godine da bi bilo ukupno šest mjeseci'', objašnjava Miljenko.

Rupa je i na stropu i kod bake Marije. Sama ju je popravila.''Kad je jaka kiša, zna prokišnjavati. Išla sam na tavan pa sam to sredila, sad mi ne prokišnjava'', rekla nam je Marija.

Službenih institucija nema. Volonteri udruge jedini su koji posjećuju ove ljude.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju