Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell)
Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell)

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Alema Čamdžića na odluku velikogoričkog suda da ga se izruči Tunisu. Ukinut je i istražni zatvor te se Čamdžić pušta na slobodu.


Uvažena je žalba državljanina BiH Alema Čamdžića na rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je početkom svibnja donijelo rješenje o njegovu izručenju Tunisu koji je za njime raspisao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njihova državljanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Vezani članci Tunis, bombaški napad (Foto: FETHI BELAID / AFP) Islamska država preuzela odgovornost za samoubilačke napade u Tunisu Bombaški napad u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Napad bombaša samoubojica u Tunisu: Ubijen policajac i ranjeno nekoliko civila

Vrhovni sud svoju odluku argumentira time da je ''evidentno da je izručeniku prema pozitivnim propisima Republike Tunis, za kaznena djela terorizma u kojima se on pojavljuje kao izvršitelj, suprotno utvrđenju suda prvog stupnja, moguće izreći smrtnu kaznu''.

Podsjetimo, Čamdžić je uhićen 13. ožujka u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Tijekom ispitivanja porekao je inkriminacije za koje ga se tereti i usprotivio se izručenju, među ostalima, tvrdeći da je za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u Tunisu propisana smrtna kazna.

Mohamed Zouari (49) izrešetan je ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine, a Hezbolah i Hamas za smaknuće su optužili Mossad. Hamas je još prošle godine, prema pisanju izraelskih medija, ustvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.