Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine odbio je postupiti po zahtjevu Tunisa za izručenjem bosanskohercegovačkog državljanina Elvira Šarca osumnjičenog za ubojstvo palestinkog inženjera 2016. godine.


Portal Balkanske istraživačke mreže (BIRN), organizacije specijalizirane za praćenje pravosudnih procesa, potvrdu ove informacije na Sudu BiH dobio je samo nekoliko sati nakon što je u srijedu održano ročište na kojemu je Šarac imao priliku očitovati se o zahtjevu iz Tunisa.

Vezani članci Zoran Milanović Tužiteljstvo BiH odgovorilo Milanoviću: "Jednako progonimo sve osumnjičene za ratne zločine" cijepljenje - 2 Medicinska sestra greškom cijepila osam osoba pogrešnim cjepivom - umjesto onoga protiv korone, dala im je cjepivo protiv gripe

Vlasti te države sumnjiče Šarca da je zajedno s Alemom Čamdžićem u prosincu 2016. godine u toj zemlji ubio Mohammeda Zawahrija, inženjera koji je radio za palestinsku skupinu Hamas i bio zadužen za izradu bespilotnih letjelica. Zawahri je navodno bio na listi za odstrel izraelske tajne službe Mossad pa u Tunisu pretpostavljaju kako je ta služba za likvidaciju angažirala upravo Čamdžića i Šarca.

Šarca su temeljem međunarodne tjeralice u utorak uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a on je na ročištu pred sucem Suda BiH Brankom Perićem izjavio da nema nikakve veze sa zločinom koji mu se stavlja na teret i da se protivi izručenju Tunisu, između ostalog i stoga što je u toj zemlji na snazi smrtna kazna.

Sud BiH je uporište za odluku o tome da odbije izručenje Šarca našao u činjenici da BiH s Tunisom nema zaključen bilateralni ugovor koji dopušta uzajamno izručenje državljana dvije zemlje u cilju kaznenog progona.

Usto Bosna i Hercegovina i Tunis nisu potpisnice ni međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uvjetima, dopuštale izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona ili provedbe izrečenih kazni.

Za razliku od Suda BiH, hrvatski sud u Velikoj Gorici odlučio je da državljanin BiH Alem Čamdžić može biti izručen Tunisu.

Čamdžića je u zračnoj luci u Zagrebu temeljem tjeralice koju je raspisao Tunis uhitila hrvatska policija kada je iz zrakoplova kojim je doputovao iz Sarajeva presjedao na let za Beč.

Konačnu odluku o tome hoće li Čamdžić biti izručen donijet će hrvatski ministar pravosuđa. (Hina)