Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud odlučuje o žalbi Ane Magaš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Ane Magaš, osuđena na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga, našao se danas pred Vrhovnim sudom koji mora odlučiti o žalbama obrane, ali i tužiteljstva koje traži još veću kaznu za 28-godišnju Zadranku.

Odluku o žalbama vrhovni suci će donijeti iza zatvorenih vrata, a obrana očekuje da će se to dogoditi najkasnije do 19. ožujka kada se navršava dvije godine od ubojstva i od kada je Ana Magaš iza rešetaka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

U njezinom slučaju to je i maksimalno moguć pritvorski rok do pravomoćnosti presude. To znači da bi, ako do toga dana Vrhovni sud ne donese presudu, trebala biti puštena na slobodu.

Ukine li Vrhovni sud prvostupanjsku presudu i odredi novo suđenje, optuženu bi se u pritvoru moglo držati još maksimalno godinu dana.

Troje novih branitelja Ane Magaš u žalbi je od vrhovnih sudaca zatražilo ukidanje nepravomoćne presude zadarskog Županijskog suda i oslobađajuću odluku ili ponavljanje suđenja, ali pred drugim sudom.

Smatraju da je njihova branjenica počinila ubojstvo u nužnoj obrani jer je spašavala život od supruga Lucijana (33) koji ju je napao. Po njihovom mišljenju, zadarski sud je pogriješio kada je zaključio da je Magaš prekoračila nužnu obranu.

"Sve da je i to točno, kazna koja je našoj branjenici dosuđena je drakonska", kazao je Hini Ljubiša Drageljević, jedan od branitelja Ane Magaš, nakon sjednice Vrhovnog suda.

Dodao je da je obrana na sjednici citirali 20-ak presuda Vrhovnog suda u kojima je najteža kazna za prekoračenje nužne obrane bila pet godina, a u pravilu se dosuđivalo dvije ili tri godine zatvora.

Za razliku od obrane tužiteljstvo ne smatra da je kazna prestroga, već naprotiv u svojoj žalbi traži još težu kaznu.

Ovo je drugi put da se slučaj Ane Magaš pojavljuje pred Vrhovnim sudom. Naime, prvu nepravomoćnu presudu, kojom je za klasično ubojstvo kažnjena s devet i pol godina, taj je sud lani ukinuo i odredio novo suđenju. Ponovna osuđujuća presuda izazvala je negodovanje nevladinih udruga koje se bore za prava žena.

Osim visine kazne, brojne reakcije izazvali su i medijski istupi
njezinog zadarskog odvjetnika Marka Marinovića. Nakon što mu je otkazala punomoć, on je izjavio da Ana Magaš nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Zbog tih ga je izjava odvjetnička Komora suspendirala i protiv njega pokrenula disciplinski postupak zbog kršenja odvjetničke tajne, a ispituje se i je li račun koji je ispostavio za svoje usluge u skladu s odvjetničkim tarifama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene