Predsjedništvo SDP-a zaključilo je da opozicija mora zajednički nastupiti na lokalnim izborima u Zagrebu, ali još nema odluke o tome hoće li podržati Anku Mrak Taritaš. Također su pokrenuli postupak protiv Tomislava Sauche.


Predsjedništvo SDP-a je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Tomislava Sauche, no on se neće odvijati dok Saucha ne izađe iz pritvora, rekao je novinarima Peđa Grbin nakon sjednice Predsjedništva.

Vezani članci Sabor, ilustracija Raspad Kluba SDP-a? Posvađani i grupirani po taborima članovi dogovaraju taktiku rasprave SDP u Saboru pokrenuo postupak za pokušaj opoziva ministra Beroša, izjavu dao Grbin Predsjedništvo ustraje da izbačeni članovi ne mogu ostati u Klubu SDP-a: "Podijeljeni smo u dvije grupacije"

"Nadamo se da će izaći što prije, nakon čega ćemo mu dati mogućnost da se očituje. Stranački postupak predviđa sankcioniranje članova koji su se ogriješili o Statut SDP-a ili su naštetili stranci. Postupak može rezultirati opomenom, suspenzijom ili isključenjem", rekao je Grbin.

Predsjedništvo stranke je zaključilo i da će se obaviti razgovori unutar stranke, ali i s koalicijskim partnerima nakon čega će donijeti odluku o kandidatu kojeg će podržati na lokalnim izborima za Grad Zagreb. 

"Za bilo kakve promjene u Zagrebu potreban je zajednički nastup čitave oporbe. Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima i unutar stranke, a na temelju toga će gradska organizacija SDP-a donijeti odluku. Siguran sam da ćemo se dogovoriti s koalicijskim partnerima", rekao je Grbin, dodajući da je oporba mora ići sa zajedničkim kandidatom da bi se izbjeglo rasipanje glasova. Vjeruje da će takav nastup dovesti do promjena u Zagrebu. 

Na pitanje hoće li SDP podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš, Grbin je rekao da su otvoreni za sve mogućnosti. "Međutim, odluku o tome hoće li to biti član SDP-a ili nekog drugog koalicijskog partnera, još nismo donijeli. Donijet ćemo je nakon konzultacija, sve su opcije otvorene", ponovio je Grbin. 

Najavio je i da će SDP, bude li Pavo Barišić za šest mjeseci i dalje ministar, opet tražiti njegovu smjenu. "Činjenica je da je ministar znanosti i obrazovanja preživio glasovanje u Saboru, ali njegova reputacija nije opstala. Svi danas u Hrvatskoj znaju da je on plagijator, da je muljao s fondovima", pručio je Grbin. 

Uputio je i poruku Predsjednici Republike, Vladi i Ministarstvu obrane da ne puštaju u javnost informacije o slanju hrvatskih vojnika na granicu s Rusijom, jer odluku o tome može donijeti samo Hrvatski sabor. "Pozivam ih da je puštaju takve informacije u javnost, ne plaše hrvatske građane i ne dovode u pitanje sigurnost Republike Hrvatske", poručio je Grbin.

Barbara Štrbac, reporterka Nove TV koja prati razvoj događaja pred sjedištem SDP-a, kaže da se sve glasnije može čuti da bi SDP mogao podržati upravo HNS-ovu Anku Mrak Taritaš.

"Nisu to eksplicitno kazali, no i jučer i danas ponavljaju kako Zagrebu trebaju promjene i kako samo ujedinjena oporba može donijeti promjene u Zagrebu, da može ići protiv trenutačnog gradonačelnika Milana Bandića", kaže Štrbac, dodajući da dio ljudi u stranci smatra da SDP, kao druga stranka u Hrvatskoj, mora imati svog kandidata, pa se oko toga još uvijek vode pregovori.