Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE

Istanbulska konvencija i dalje vruća tema: "Usuglasili smo se, sigurno će biti stavljena u proceduru Vlade i Sabora"

Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ratifikacija Istanbulske konvencije tema je sastanka u Vladi. Premijer Andrej Plenković je okupio koalicijske partnere kako bi vidio kolika je podrška za ratifikaciju. Nema tajne da dio partnera zaziva i referendum te ne planira poduprijeti konvenciju.

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike izjavila je novinarima nakon održanog sastanka da je zadovoljna. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..."

"Usuglasili smo se. Istanbulska će sigurno biti stavljena u proceduru i Vlade i Sabora. Zastupnici će je sigurno izglasati jer ju velika većina podržava. To je i bio cilj", rekla je Murganić. 

Na pitanje jesu li dogovorene i ograde koje je i sama već spominjala, Murganić se nasmijala i rekla da razmišljaju o tome. "U skladu s vrijednostima koje već naši dokumenti i Ustav proklamira", rekla je kratko Murganić. 

Većina ostalih sudionika sastanka nisu bili razgovorljivi ili su samo dobacili poneku riječ u prolazu. Branimir Glavaš kaže kako misli da su na sastanku otišli par koraka dalje i da će se narednih dana iskristalizirati konačni prijedlog koji bi za HDSSB bio prihvatljiv. 

Izjave prije sastanka

Na ulasku u Banske dvore nekoliko je zastupnika jasno reklo svoj stav da su protiv ratifikacije. Hrast je tu najglasniji, protiv ratifikacije je i zastupnik Mišić, Branimir Glavaš je rekao da još treba sve odvagnuti, ali i čuti službeni stav Crkve koja bi se trebala očitovati sutra. Vidjeli smo i proteklih dana kako je i sam HDZ podijeljen, a zbog ratifikacija je pala i prva ostavka u HDZ-u. Kistanje je ostalo bez šefa ogranka upravo zbog ove teme.

"Mi smo jučer na predsjedništvu HDZ-a vrlo otvoreno razgovarali o toj temi. Zaključili smo da nastavljamo sa procesom ratifikacije, da ćemo obaviti još dodatne konzultacije", rekao je Gordan Jandroković (HDZ).

"Ja bih izvukao zaključak da je HDZ time jasno pokazao da nije demokršćanska stranka, odnosno da je stranka koja jedino u svojem članstvu ima nekoliko demokršćana", tvrdi Ladislav Ilčić (Hrast).

"Imamo mi puno većih problema u Hrvatskoj od Istanbulske konvencije", tvrdi Milan Bandić.

"Očekujem i generalni stav Katoličke crkve. Navodno sutra u Sarajevu zasjeda biskupska konferencija Hrvatske i BiH i čut ćemo šta preuzvišeni biskupi misle", govori Branimir Glavaš.

"Vidjet ćemo ne znam još... Ja sam protiv ratifikacije", jasno je poručio saborski zastupnik Ivica Mišić.

"Prijepori postoje i oni su u ovoj stvari, u ovoj atmosferi i u ovim okolnostima stanja duhova kod nas u zemlji na neki način neizbježni", poručio je Milorad Pupovac.

Za kasnije popodne je najavljen još jedan sastanak. U okolici Varaždina sastat će se Klub zastupnika HDZ-a. Premijer Plenković nada se da će uspjeti svoje stranačke kolege uvjeriti da u Istanbulskoj konvenciji nema ništa spornog što bi se eventualno kosilo s demokršćanskim svjetonazorom, no vidjeli smo da neki od onih koji se protive ratifikaciji poprilično čvrsto drže svoje stavove. Samo izglasavanje konvencije ne bi trebalo biti upitno jer za nju bi prema najavama ruku trebao dignuti dobar dio oporbe, a kako će biti glasovanje zastupnika HDZ-a, još uvijek se ne zna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene