Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac u ponedjeljak

Stiže toplinski udar: Idućih dana na kontinentu i do 38!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je i dalje većinom sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. A toplinski val tek slijedi.

Lokalno je i tijekom četvrtka bilo pokojeg pljuska, prije svega u kopnenom području, a posebno u gorskoj Hrvatskoj. S druge strane Velebita u 14 sati mjerena je najviša temperatura u zemlji. U Bakru, Karlobagu i Malom Lošinju bilo je 33 stupnja. Istodobno, isto toliko izmjereno je i nešto južnije, u Sinju, Imotskom i Metkoviću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

>> Vremenska prognoza

Idućih dana ovo bi mogla biti i najmanja vrijednost mjerena u 14 sati, s obzirom na to da nas za vikend, a posebno od nedjelje očekuje i toplinski val za kojeg će temperatura ponegdje, uglavnom na kontinentu, porasti i do 38 stupnjeva. Inače, sve se to događa pod ujecajem polja povišenog tlaka, prostrane anticiklone zbog koje će uz visoku temperaturu i nebo biti uglavnom vedro.

I novo jutro tako bit će pretežno sunčano i toplo. Temperatura u unutrašnjosti od 16 do 19, a na moru između 20 i 25 stupnjeva. Samo će ponegdje na Jadranu uz obalu biti i nešto slabe bure, a prema otvorenom moru sjeverozapadnog i zapadnog vjetra. Pretežno sunčano i vruće u kopnenom području nastavit će se poslijepodne. Vjetar slab, a najviša dnevna temperatura očekuje se oko 31 ili 32 stupnja.

Vrlo slično bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju. Tek u Gorskom kotaru poslijepodne je mala mogućnost pokojeg pljuska. No, bit će uglavnom sunčano i vruće. U gorju oko 29, a na moru između 31 i 34 stupnja. Pritom će puhati slab do umjeren zapadni i jugozapadni, a prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. I Dalmaciju u petak očekuje sunčano i vruće vrijeme. I ovdje će puhati slab do umjeren vjetar, uglavnom sa zapada. Pritom bi tijekom dana temperatura mogla porasti i do 34 stupnja.

Iduća tri dana toplinski udar

More je ugodno, većinom od 24 do 26, neznatno manje toplo samo u Šibeniku, 23 stupnja. Kad je riječ o UV indeksu, u sjevernim predjelima vrijednost indeksa bit će visoka, dok se u gorju te u Dalmacji očekuju i vrlo visoke vrijednosti pa se u tim krajevima valja posebno pridržavati savjeta o zaštiti od UV zračenja.

Idućih dana tim savjetima valja dodati i one o konzumaciji dovoljno tekućine, čestim tuširanjima te izbjegavanju boravka na otvorenom sredinom dana. To osobtio vrijedi za malu djecu i kronične bolesnike. Naime, bit će vrlo vruće - u nedjelju se očekuje 36, a u ponedjeljak moguće i 38 stupnjeva. I to u hladu. I na moru će biti vrlo vruće, iako ne baš kao u unutrašnjosti. Ovdje će temperatura biti od 33 do 35. U početku će malo pomagati maestral, no u ponedjeljak uz jugo, ni na moru se neće lako disati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene