Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val

Pakleni dani pred nama: Bit će sve više vruće, temperature idu do 37 stupnjeva

DHMZ je izdao prvo ovosezonsko upozorenje na toplinske valove. Sutra već zagrebačko i karlovačko područje, a potom bi visoka dnevna i noćna temperatura poteškoće mogla stvarati stanovnicima cijele zemlje. Vremensku prognozu za nadolazeće dane donosi Darijo Brzoja.

Sredinom tjedna posebno pripazite kad najviše dnevne vrijednosti temperature u kopnenim krajevima dosegnu i 37 stupnjeva. Inače, ovo upozorenje uzima u obzir i regiju na način da uvažava prilagođenost stanovništva na visoke temperature. Tako primjerice 35 stupnjeva u gorskoj Hrvatskoj ljudima čini veće poteškoće nego 35 u Slavoniji ili u Kninu.

Opasan je taj vrući i suh zrak koji se gura sa sjevera Afrike, popustit neće sve do kraja idućeg tjedna, a moguće je da se vrućine nastave i dalje. Sutra sunce, dnevni razvoj oblaka i tek lokalne nestabilnosti u gorju.

I novo jutro dakle, bit će većinom sunčano, uglavnom vrlo malo oblaka, bez vjetra, na moru tek slab promjenjiva smjera. Na kopnu toplo, uz temperaturu većinom između 15 i 20 stupnjeva, dok će na Jadranu biti od 17 do 23. Noći će idućih dana na moru biti sve toplije, nekima možda već i neugodno tople.

Većinom sunčano i poslijepodne. Povremeno umjerena naoblaka, a uz pokoji oblak, skrivat ćemo se i u hladu, obzirom da će biti još više vruće nego danas: ovdje u središnjoj Hrvatskoj temperatura sutra ide i do 35.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVARA Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 8327 testiranih Čekali su ovo više od osam mjeseci: U protekla 24 sata susjedi imaju manje od 100 novozaraženih, ali su blizu probijanja psihološke granice

Možda tek stupanj manje u Slavoniji i Baranji. Dakle, isto vruće i danju uglavnom vedro. Bez vjetra.

U gorskoj Hrvatskoj može biti lokalnih nestabilnosti, pa rijetko i pokojeg pljuska. Na moru sunčano i također vruće, ovdje na sjevernom Jadranu uz slab vjetar promjenjiva smjera.

U Dalmaciji tek ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni. Na našem jugu, noć topla, dan vruć, sunčano vrijeme i najmanje 30ak, a mjestimice i 35 stupnjeva.

Osvježite se u moru čija je temperatura danas već od 22 do 25. Ovih 25-tica idućih dana bit će sve više.

Vrlo visok UV indeks traži da se sklonite u hladovini u najtoplijem dijelu dana. A ne zaboravite uzimati ni dovoljno tekućine, pa čak i ako ne osjećate žeđ.

Taj savjet vrijedit će za cijeli slijedeći tjedan jer će vrijeme biti i sunčano i sve više vruće. Ne zaboravite da dugotrajna vrućina više iscrpljuje organizam pa što dulje traje, trebamo biti oprezniji. Voda, hlad, klima, šeširi i kape. Lagana, prozračna, najbolje svijetla odjeća recept je za ovakvo vrijeme. Uz vrućinu i idućih dana na kopnu rijetko može biti pokojeg poslijepodnevnog pljuska.

Na moru također sunčano, čak i vedro, u novom tjednu uz tople noći i vruća poslijepodneva. A i ovaj slab vjetar s juga također će biti prilično topao.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene