Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prodor hladnog zraka

Gdje će sve pasti snijeg, a gdje se temperature strmoglaviti? Ivan Čačić otkriva kako će izgledati početak klimatološke zime

Pred nama je razdoblje vrlo promjenljivog i vjetrovitog vremena, osobito na Jadranu i u gorju. U četvrtak će u tom području biti i najviše oborina koje će u gorju prijeći u snijeg, a uz pad temperature zraka već krajem četvrtka snijega će biti i u ponegdje nizinama. Vremensku prognozu donosi meteorolog Ivan Čačić.

U danima koji slijede doći će do učestalog prodora hladnog oceanskog zraka na toplu podlogu Sredozemnog mora. Tu će se razvijati ciklonalni vrtlozi koji će utjecati na vrijeme i u našoj zemlji. Jedan takav prodor donosi hladna fronta u srijedu krajem dana.

U srijedu u noći i ujutro u središnjim i istočnim predjelima umjereno do pretežno oblačno, a drugdje barem djelomice vedro. Puhat će većinom umjeren, a u gorju i na Jadranu i jak jugozapadnjak. Zbog toga će jutarnja temperatura zraka zamjetno porasti, pa će u unutrašnjosti biti od nula do pet, a na Jadranu između pet i 10 Celzijevih stupnjeva.

Danju u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano. Prema večeri sa zapada novo naoblačenje. Vjetrovito, uz umjeren sjeverozapadnjak, ponegdje i s jakim udarima, osobito u gorju i u sjevernim
predjelima. Najviša dnevna temperatura od 10 do 14 stupnjeva.

U istočnom području u srijedu prijepodne kidanje naoblake, a zatim pretežno ili djelomice sunčano uz umjeren jugozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura od 11 do 13 stupnjeva.

U Gorskoj Hrvatskoj i na Jadranu djelomice sunčano i vrlo vjetrovito, mjestimice uz jak, a ponegdje na udare i olujan jugozapadnjak, osobito u višem gorju. Poslijepodne i osobito navečer novo naoblačenje, a zatim mjestimice kiša. Temperatura većinom od 11 do 15 stupnjeva.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar. Navečer uz porast naoblake mjestimice može biti malo kiše. Poslijepodnevna temperatura većinom od 11 do 15 stupnjeva.

U unutrašnjosti u četvrtak kiša lokalno i obilna, osobito u gorju gdje će uz zahladnjenje prema večeri kiša prijeći u susnježicu i snijeg - a kojeg će u noći na petak ponegdje biti i u nizinama. U petak postupan prestanak oborine i kidanje naoblake. U subotu djelomice sunčano, a zatim novo naoblačenje. U četvrtak i osobito petak pad temperature povremeno uz umjeren sjeveroistočnjak. U subotu ujutro još hladnije uz mraz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upozorili građane VIDEO HGSS zbog snijega ima pune ruke posla, spašavali tri osobe u dvije akcije: "Di će pitaj Majku Božju - to nije normalno"

Pročitajte i ovo Snijeg u Dalmaciji - 3 Zabijelilo se i Sljeme VIDEO/FOTO Nakon nevremena koje je izazvalo štetu, Dalmaciju dočekao i snijeg: "Tko zna kad ćemo ga opet vidjeti"

U četvrtak na Jadranu vrlo vjetrovito uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i obilnu oborinu. U petak postupan prestanak oborine i kidanje naoblake. U subotu u početku djelomice sunčano, a zatim novo naoblačenje i oborine. Bit će dosta vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji moguće i olujan. Krajem četvrtka na sjevernom dijelu vjetar će okrenuti na jaku buru s olujnim udarima koja će se tijekom petka proširiti duž preostalog dijela obale. U subotu bura u slabljenju, a navečer će ponovno jačati jugo. Temperatura zraka u padu.

U srijedu klimatološki počinje zima koja će svoju snagu pokazati najprije u vjetru, u četvrtak - kiši i snijegu, a zatim i zamjetnom padu temperature.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene