Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni problemi u prometu

Kaos zbog vremena diljem Hrvatske: U Lici snijeg čisti i vojska

Vojska u Lici čisti snijeg (Foto: MORH)
Vojska u Lici čisti snijeg (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Rožman Brdo (Foto: HAK) Rožman Brdo (Foto: HAK) Foto: HAK Bura prevrnula kamion kod čovora Križišće na A7 (Foto: Marko Balen) Bura prevrnula kamion kod čovora Križišće na A7 (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Kamion na zagrebačkoj obilaznici (Screenshot: Čitatelj) Kamion na zagrebačkoj obilaznici (Screenshot: Čitatelj) Vijavica na staroj cesti, palo 30 cm novog snijega (Foto: Marko Balen) - 4 Vijavica na staroj cesti, palo 30 cm novog snijega (Foto: Marko Balen) - 4 Foto: Marko Balen +15 Vijavica na staroj cesti, palo 30 cm novog snijega (Foto: Marko Balen) - 5 Galerija 1/20 >>
Snijeg stvara probleme u prometu diljem zemlje. Najviše novog snijega palo je na Plitvičkim jezerima, u Ogulinu i Gospiću.

Najznačajnije informacije do ovog trenutka:

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

 - Veliki dio Hrvatske probudio se prekriven snijegom koji otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije

 - Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje

 - Orkanska bura prevrće kamionione u Primorju, a u Delnicama i Brodu na Kupi nema nastave u školama. Problemi nisu zaobišli ni željeznički promet.

- Zbog zastoja u željezničkom prometu, vlak koji je sinoć u 21. 40 krenuo iz Splita u Zagreb je stigao nakon 15 sati

 - 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima spremno je za izlazak na teren

  - Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poručuju kako se situacija kontinuirano prati, a operativne snage civilne zaštite su na terenu i spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu

- Lički župan Darko Milinović DUZS-u je uputio zahtjev za pokretanje procedure za pomoć vojske

U nastavku pročitajte današnji razvoj situacije:

15:56 U poslijepodnevnim satima pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na području Gospića, Čanka i Donjeg Lapca na području Ličko-senjske županije u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

U Gospiću kod Doma za starije i nemoćne osobe angažirano 20 pripadnika OS RH, u mjestu Čanak kod Korenice također je angažirano 20 pripadnika OS RH i 1 kombinirka, te u Donjem Lapcu 40 pripadnika OS RH, 1 kombinirka i 3 inženjerijska stroja.

Osim čišćenja snijega pripadnici Hrvatske vojske pomažu i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predjelima u dostavi hrane i lijekova.

15:30 Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji će biti angažirani kao ispomoć žurnim službama u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.

15:15 Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poručuju kako se situacija kontinuirano prati, a operativne snage civilne zaštite su na terenu i spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

15:00 Promet na zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman odvija se normalno, nakon što je ta luka na kratko u prijepodnevnim satima u četvrtak bila zatvorena zbog nepovoljnih vremenskih prilika, doznaje se iz te zračne luke.

"Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, Zračna luka Franjo Tuđman bila je danas privremeno zatvorena za komercijalni promet, u razdoblju od 10,30 do 11,05 sati. Uslijed toga došlo je do manjih poremećaja prometa, koji se tijekom dana normalizirao", ističu iz zagrebačke zračne luke.

14:30 Vlak koji je sinoć u 21.40 krenuo iz Splita nakon više od 15 sati stigao je na zagrebački Glavni kolodvor.

„Sve je bilo ok. Put je dugo trajao, ali nije nam bilo zima. Imali smo za jesti i piti, ali bili smo predugo u vlaku“, kaže Danijela iz Šibenika

"Priroda je učinila svoje. Ništa strašno, sad ćemo dobiti povrat novca i to je to", kaže Josip iz Gračaca.

14:16 - Prometni stručnjak, dr. sc. Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu za DNEVNIK.hr otkrio je kako pravilno treba pristupiti vožnji u zimskim uvjetima te na što sve treba paziti. Detalje pročitajte OVDJE.

14:12 - Načelnik općine Lokve Toni Štimac rekao je kako u ovim trenutcima nema potrebe za pomoći vojske. "Stanje je uredno, redovito. S novih 30 centimetara snijega mi smo sad došli na metar i 20 centimetra snijega. Moramo se sjetiti da smo prije 6 godina kroz cijelu godinu imali ukupno i 5 metara snijega", rekao je.

14:04 - "U ovom trenutku 1000 pripadnika Oružanih snaga RH zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima spremno je za izlazak na teren i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Riječ je o pripadnicima Hrvatske vojske različitih specijalnosti, od izvidničkih, spasilačkih, medicinskih, logističkih i inženjerijskih timova.

U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati", priopćio je MORH.

13:03 - Osim snijega, probleme u prometu i dalje stvara bura. Prijeti opasnost i od ledene kiše.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom prema Dalmaciji i obratno mogu voziti autocestom A1. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

12:24 - Vlak koji je sinoć u 21.43 krenuo iz Splita u Zagreb još nije stigao na odredište. Dva puta je zapeo u snijegu. U Zagreb je trebao doputovati u 5:46 sati.

11:19 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo "gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije".

"Oružane snage Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kad kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni", poručuju iz MORH-a.

11:09 - Zbog zimskih vremenskih uvjeta, snijega i olujnog vjetra nema nastave u školama u Delnicama i Brodu na Kupi, izvijestila je u četvrtak pročelnica Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, najavivši da sutra vjerojatno neće biti nastave ni u školama u Skradu i Moravicama.

Stilin je kazala kako je slična situacija u Hreljinu kraj Rijeke, gdje je bura iščupala ogradu ispred škole.

Uputila je apel svim ravnateljima škola, profesorima, učiteljima i roditeljima da djeca, ako je potrebno, ostanu doma, jer je sigurnost učenika najvažnija te će nastavu lako nadoknaditi.

11:04 - Bura je prevrnula kamion kod čvora Križišće na A7 kod Rijeke, a kako nam je javio naš čitatelj, na zagrebačkoj oblilaznici u smjeru Bregane, prije izlaza Sveta Nedelja, kamion je prepriječio put ostalim vozilima. Snimku kolapsa na obilaznici pogledajte u videu u galeriji.

HAK na svojim stranicama javlja da se na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zbog teretnog vozila u kvaru u tunelu Lučice u smjeru Zagreba promet odvija usporeno, jednom prometnom trakom.

Također, zbog prepriječenog teretnog vozila prometuje se otežano na sljedećim cestama na državnoj cesti DC2 u mjestu Bistrica između Slatine i Virovitice (vozi se jednim trakom, naizmjence).

10:32 - "Zbog vremenskih uvjeta očekuju se znatna kašnjenja vlakova koji voze kroz Liku te kašnjenja od pola sata vlakova koji voze kroz Gorski kotar. Na ostalim relacijama očekuju se manja kašnjenja", izvijestio je HAK.

10:02 - Zagrebački holding na Twitteru je objavio kako autobusi iz drugih gradova, osobito oni koji prolaze kroz Dalmaciju, kasne u dolasku oko sat vremena, a otežano se vozi zagrebačkom obilaznicom.

Poručili su i kako ekipe Zimske službe održavaju prohodnost cestovnih koridora.

Ukoliko unatoč uvjetima na cestama ne možete izbjeći putovanje, OVDJE pročitajte HAK-ove savjete za vožnju zimi po magli, poledici ili zasniježenom kolniku.

 

Snijeg i olujni vjetar otežavaju promet

Većina Hrvatske u četvrtak se probudila prekrivena snijegom. Kako javlja HAK, snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće, neka odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto. Vozači kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom molo se da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta.

HAK vozače ostalih teretnih vozila podsjeća da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

"Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje i poštivanje uputa prometne policije. Vozače upozoravamo da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na cestama te ako je moguće odgode putovanje", ponovili su.

Ukoliko se ipak spremate na put, prije polaska ovdje provjerite stanje na cestama.

Snijega ima i na autocesti što se vidi i na nadzornim snimkama HAK-a. Probleme na dijelovima autoceste stvara i olujni vjetar.

Vojska u Lici čisti snijeg (Foto: MORH) Snijeg - Bosiljevo (Foto: HAK) Foto: HAK

Visine snijega

DHMZ je na svojim stranicama objavio visine snijega izmjerene u četvrtak u 7 sati. Na Plitvičkim jezerima izmjereno je tako 27 centimetara novog snijega pa je sada ukupna visina 97 centimetara. U Slunju je pao 21 cm novog snijega (ukupno 73 cm), u Gopiću 20 cm (ukupno 61 cm), a u Ogulinu 22 cm (ukupno 77 cm). U Delnicama je palo 18  centimetara novog snijega pa je ukupna visina sada 118 centimetara.

Na mjernoj postaji Maksimir u Zagrebu izmjerena su 4 centimetra snijega, a na postaji Grič 3 centimetra.

Na Tuškancu se prevrnula manja ralica

Prilikom čišćenja snijega došlo je do prevrtanja manje ralice na adresi Tuškanac bb u Zagrebu u četvrtak ujutro, izvijestila je policija. Zbog prevratanja ralice neko vrijeme promet je na navedenoj lokaciji bio u zastoju, ali situacija se oko 9 sati normalizirala.

Vremenska prognoza

Jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, obilježila je srijedu što se tiče vremenskih prilika. U unutrašnjosti je padao slab snijeg, ali također uz umjeren do jak sjeverac zbog kojeg je bilo hladnije nego proteklih dana.

U četvrtak se očekuje jači snijeg i stvaranje snježnog pokrivača. Što se tiče bure, ne očekujemo smirivanje u sljedećih nekoliko dana.

Sinoptička situacija slična je kao i u utorak, južnije od nas nalazi se ciklona. Na njenoj gornjoj strani padat će snijeg, južnije kiša, a zbog razlike u tlaku bura će i dalje biti ovako jaka.

JUTRO

U četvrtak ujutro u cijeloj zemlji oblačno uz slab snijeg na istoku, a umjeren do jak u središnjim i gorskim krajevima. Zbog povremeno jakog sjeverca stvarat će se i snježni zapusi, osobito u gorskoj Hrvatskoj.

Na Jadranu oblačno i kišovito uz i dalje jaku do olujnu buru. Podno Velebita bit će i orkanskih udara pa će promet i dalje biti otežan ili prekinut. Samo na južnom dijelu i dalje istočnjak i jugo.

SREDIŠNJA

Poslijepodne će se malo toga mijenajti - i dalje oblačno uz slab ili umjeren snijeg te hladno, osobito zbog jakog sjeverca isjeveroistočnjaka.

SLAVONIJA

Istočni dio bit će za stupanj ili dva topliji pa će uglavnom padati susnježica, a neće se ni stvarati snježni pokrivač. Puhat će umjeren sjeverac s jakim udarima.

ISTRA

Najjači i najobilniji snijeg padat će naravno u Gorskom kotaru i Lici iako će ga zbog bure biti i na obali. U gorju će se zbog jakog sjeveroistočnog vjetra stvarati i snježni zapusi. Na Jadranu oblačno s kišom, no i dalje će najveći problem biti jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

DALMACIJA

Južni dio će u četvrtak još imati umjeren do jak istočnjak ili jugo, a bura će puhati u sjevernom i srednjem dijelu. I ovdje promjenjivo uz kišu, u unutrašnjosti je mogućća susnježica pa i snijeg.

KOPNO

Još u petak padat će slab do umjeren snijeg, no do večeri će postupno prestati. Iza snijega najgore će biti jako zahladnjenje koje počinje u noći sa subote na nedjelju i trajat će veći dio idućeg tjedna, a temperature će biti i niže od ovih u nedjelju.

MORE

Na Jadranu u petak prestanak kiše i razvedravanje, no sve dane puhat će i dalje jaka do olujna bura

U pravoj smo zimskoj situaciji - čeka nas snijeg, na Jadranu kiša, ponegdje i susnježica, jak sjeverac, olujna bura i iza svega toga od nedjelje vrlo niske temeprature. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene