Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li s njega 'skinuti' važni podaci?

Vraćen Klisovićev mobitel: Je li ugrožena sigurnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjeniku ministrice vanjskih poslova Jošku Klisoviću ukraden je mobitel. Gubitak mobitela službene osobe otvorio je pitanje nacionalne sigurnosti.

Jesu li službeni mailovi, poruke, ali i telefonski brojevi bili dostupni nekome drugom? I koliko je to opasno? Jošku Klisoviću vratili su mobitel. Od krađe podataka ne strahuje, jer telefon mu je, kaže, bio pod lozinkom i nitko neovlašten nije mogao u njega ući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆA JESEN U METROPOLI Cirkus u Skupštini: Traže se ostavke, redaju stanke, SDP se rastao s Možemo, a HDZ-ovcu čestitao rođendan Zoran Milanović DAN GRADA ZAGREBA Milanović o embargu na rusku naftu: "Cijenu će platiti europski građani, a nafta i plin će otići drugdje, jer potražnje ima"

'Odmah sam nazvao taj broj, i on je već bio isključen. Prema tome, bez obzira koji podaci bili u mom mobitelu, oni su bili nedostupni bilo kome osim meni', rekao je Klisović. Isto misli i njegova šefica.

>> Pogledajte najgore lozinke u 2011. godini. Možda ih i Vi koristite?

'Postoje sve zaštite, potpuno je bezopasno i potpuno osigurano, tako da nema brige', rekla je Pusić. No, stručnjaci za sigurnost ipak pozivaju na oprez, jer apsolutne zaštite kod mobitela nema.

'Koliko nam koriste u svakodnevnom životu, toliko nam, ili čak i više, mogu nanijeti štete, ako telefoni dođu u zlonamjerne ruke', rekao je Marko Kričančić, stručnjak za poslove sigurnosti.

Obična krađa ovaj put ušla je u domenu nacionalne sigurnosti. Kako bi se netko dokopao vaših osobnih podataka, pravom hakeru nekad je dovoljno manje od pola sata. Pitanje je samo u čijim točno rukama je bio mobitel Joška Klisovića. 'Tijekom istraživanja, osumnjičeni je dragovoljno policijskim službenicima predao mobitel s pripadajućom karticom', rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Mobitel dosta toga govori o nama. Po telefonskim pozivima, SMS porukama, mailovima, ali i očitanju lokacije, mogu se doznati vaše kretnje, radnje, komunikacija. U slučaju zamjenika ministrice, možda i važni državni podaci. Policija u svakom trenutku može locirati bilo čiji signal.

Većina pametnih telefona danas ima aplikaciju 'pronađi moj mobitel' koja funkcionira vrlo jednostavno. Utipka se broj mobitela, i nakon toga, kroz svega nekoliko sekundi, aplikacija pronađe gdje se vaš mobitel nalazi. A Klisović ne vjeruje da je u njegovom mobitelu bilo podataka zanimljivih za onog tko je mobitel ukrao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene