Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vožnja morem nije odmor

Morsko prostranstvo je itekako opasno - Evo i zbog čega!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeti se pomorski promet višestruko poveća, kao i broj hitnih intervencija. Najčešći prekršaji su nedopušteno glisiranje i nepružanje pomoći.

Na pomorskoj benzinskoj postaji u središtu Biograda eksplodirala je jahta, prilikom čega je ozlijeđen dječak iz Slovenije! Nestručno upravljanje jahtu je ozbiljno oštetilo. Ljudski životi u opasnosti su bili i u blizini Murtera, gdje su se 2 plovila - sudarila u vožnji!

Pročitajte i ovo Nesreća kod Varaždina - 4 Tragedija kod Varaždina Maleno mjesto zavijeno u crno, sumještani se opraštaju od poginulih: "Žalosno je"; Policija poslala posebno upozorenje Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Rupa na trupu jahte posljedica je jačine eksplozije. Sve se u trenu dogodilo u biogradskoj marini nakon što je zapovjednik plovila utočio gorivo.

'Detonacija je poprilično jaka bila, ljudi su se trkom razbježali iz kafića. Djeca su skakala iz broda. Bila je dosta neugodna situacija', kaže Tomislav Gradski iz Biograda.

Biograd na Moru: Maloljetni Slovenac ozlijeđen u eksploziji motora na jahti

'Bila je dosta jaka eksplozija, ali za 2 minute su se već pojavili vatrogasci i bolnica', priča Marijan Stopfer.

Ozlijeđeni slovenski dječak na vrijeme je spašen s jahte. Iz neznanja ili neopreza, vozač je pokrenuo motor bez provjetravanja benzinske pare.

'Voditelj brodice u tom trenutku je dužan startati ventilator i nakon određenog vremenskog perioda tek tada može startati motor sam. Ovdje to vremensko razdoblje nije bilo dovoljno dugo', objasnio je lučki kapetan Alen Rukavina.

Malteška jahta se nasukala kod Hvara

Nesreća se dogodila i u blizini otoka Murtera. Na otvorenom moru sudarile su se hrvatska jedrilica s 2 i njemačka jahta s 9 članova posade. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Ljeti raste broj intervencija

Ljeto je razdoblje kada se morski promet višestruko povećava, kao i broj hitnih intervencija. Lani ih je bilo više od 280.

Najčešći prekršaji su nedopušteno glisiranje i nepružanje pomoći. Kazne su od 1100 do 3000 kuna.

Zbog morskog prostranstva, kažu prometni stručnjaci, mnogi gube osjećaj za sigurnost.

'Dolazi do lažnog nekog privida, viđenja i upravo to prostranstvo dovodi do toga da su reakcije u zadnji trenutak, nepravodobne i onda rezultiraju nesrećom', kaže Rukavina.

Vožnja morem nije odmor, nego zahtjeva odgovornost i oprez. Mnogi to shvate prekasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene