Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stjepan Mesić je rekao u razgovoru za njemačku državnu novinsku agenciju da je nezavisnost Hrvatske prije 20 godina došla 'gotovo sama po sebi, to je bila povijesna neminovnost'.


Za ulogu prvog hrvatskog predsjednika kojeg, kako navodi dpa, mnogi nazivaju 'ocem hrvatske nacije', te kaže da je tada 'svaki vozač tramvaja mogao biti na čelu države'.

Vezani članci Gordan Jandroković ''Božićni Ustav'' donesen je prije 30 godina, Jandroković zahvalio Tuđmanu i poručio: ''Demokraciji na čast i slavu vječne nam Hrvatske'' Grafit kod Kovačevićeva kluba - 2 Na šanku brojač novca?!? Ministar Butković potvrdio da je dva puta bio u Klubu. Mesić priznao da je bio i usred korone, ali...

Mesić kaže da je privatizacija u vrijeme rata bila posve pogrešno provedena i kriminalna. 'To je potpuno uništilo našu industriju i zbog toga Hrvatska još uvijek pati'. Bivši predsjednik ističe da je Tuđman imao ideju o 200 hrvatskih obitelji koje će pokretati gospodarstvo. 'Potpuno zdrava hrvatska poduzeća su dana u ruke 'špekulantima' koji nisu imali pojma o vođenjima tvrtki te su sve uništili.

Hrvatska treba pomoć stranog kapitala radi novog razvoja tehnologije i proizvodnje, upozorava Mesić.

'Jako je važno da cijela južna Europa postane član Europske unije. Sa otvorenim granicama unutar unije manjine bi izgubile svaki razlog za svađu ili rat sa susjedima', rekao je Mesić.

Mesić je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi. Smatra skandaloznim da su hrvatski biskupi držali mise i postili za osuđene hrvatske generale.