Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojno učilište otvorilo vrata

ŠTO ZNAČI BITI VOJNIK Pogledajte kako izgleda dan u životu vojnih kadeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što znači biti vojnik, iz prve je ruke saznalo šezdesetak zagrebačkih maturanata. Vojno učilište 'Dr. Franjo Tuđman' otvorilo je vrata mladićima i djevojkama koji razmišljaju o tome da postanu kadeti.

Uigrana akcija bila je jutarnja vježba nekoliko desetaka vojnih kadeta. A u njihovoj koži uskoro bi se mogli naći i neki od maturanata. Na vojno učilište došli su vidjeti kako izgleda jedan dan u životu kadeta.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva

'Dizanje oko 6 ujutro, pregled soba odmah nakon toga, postrojavanje u 6:20, nakon toga se jede doručak, pozdrav zastavi u 7:45 i onda se ide na nastavu od 8 ujutro sve do 13 sati. Tada je ručak i u 14 sati počinje ili vojna obuka ili imamo slobodno vrijeme za učenje', opisao je dan kadeta Nikola, kadet 2. godine.

Ne nedostaje ni pripadnica ljepšeg spola, koje ni po čemu ne zaostaju za muškim kolegama.

'Ni instruktori ne rade velike razlike, kriteriji su isti. Ne razlikujemo se puno od njih - što rade oni to radimo i mi. I svi smo kao jedno', kazala je Slađana, također kadetkinja 2. godine.

Većina od 60-ak srednjoškolaca prvi je put imala priliku repetirati pištolj, vidjeti unutrašnjost tenka, pa čak i 'poletjeti'. Svi oni koji sanjaju postati vojni piloti na simulatoru su mogli isprobati vožnju MiG-om 21. Onima kojima to nije bilo dovoljno realno, samo metar dalje nalazila se prava MiG-ova kabina.

'Letite 2.000 kilometara na sat, uživate u svakom letu i onda vam za to netko plati. Pa ima li boljeg zanimanja?!', smatra natporučnik Nino Gaković, pilot MiG-a.

Maturantima se viđeno - uglavnom svidjelo. Najbolje čeka stipendija tijekom školovanja i siguran posao nakon završetka studija.

'Neka se motiviraju prije svega domoljubljem, neka se motiviraju željom za uspjehom', poručio im je satnik Mario Pavlak, zapovjednik 1. kadetske satnije.

 A onda će biti lakše izdržati izazove, kojih - neće nedostajati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene