Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše vrijeme

Raste vodostaj Save u Sloveniji, vodeni val stiže u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskim vodama očekuju da će vodeni val iz Slovenije u Hrvatsku stići danas u jutarnjim satima, na vodomjernu postaju Jesenice, a u Zagreb bi trebao stići danas oko podne.

'Očekuje se da će ovaj vodeni val proći kroz Hrvatsku bez problema', izjavio je   zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Tomislav Novosel.

Pročitajte i ovo Poruke zahvale na slovenskim cestama poruke na cestama FOTO Zbrajaju milijunske štete, ali su na prvom mjestu ljudi: Ovako su Slovenci zahvalili na pomoći u poplavama Slovenija solidarna - 5 ujedinjeni susjedi Prizorima katastrofe u Sloveniji prkosi zajedništvo: "U ovom trenutku hitno su nam potrebni lijekovi jer se infekcije već javljaju"

'Ako se ostvare prognozirane oborine, vodostaj Save u Zagrebu ne bi trebao prijeći 250 centimetra. To je u granicama pripremnog stanja, jer se redovna mjera obrane od poplava proglašava kada vodostaj dosegne 350 centimetara', naglasio je Novosel.

>> Svi vodostaji rijeka u Hrvatskoj značajno će porasti

>> Pula poplavljena, kiša pada u cijeloj Sloveniji

U Sloveniji su poslijepodne rijeke u zapadnomem i srednjem dijelu zemlje dosegle svoj maksimum te bi  vodostaj ponovno trebao početi opadati. Nama najzanimljivijoj rijeci, Savi, vodostaj će rasti cijelu noć, ali se ne bi trebala izliti iz korita. Rasti će vodostaj i rijeke Krke i to tijekom cijele nedjelje koja će poplaviti na mjestima na kojima poplavi svake godine. Po zadnji izračunima padaline na zapadu Slovenije će biti manje obilne, od onoga što se prvo predviđalo, ali ostaje mogućnost da će još neka manja rijeka poplaviti, no ne onako kao proteklog vikenda.

Konkretno, kazao je Novosel , na vodomjernoj postaji Hrasnik u Sloveniji vodostaj Save je ponovno u porastu od 10 centimetra na sat.

Proljepšanje vremena tek u ponedjeljak

U Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) doznaje se da je jučer od 8 sati ujutro pa do 14 sati popodne najviše kiše palo u Rijeci i to 48 milimetara po četvornom metru.

U tom je razdoblju na Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru palo od 10 do 40 mm kiše po četvornom metru, a na zagrebačkom području između četiri i sedam milimetara.

U Istri se u rano poslijepodne djelomično razvedrilo, a u Slavoniji jučer do 14 sati kiša uglavnom nije padala.

Danas će još u prvom dijelu dana prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Najviše kiše očekuje se na Jadranu i u zapadnim kopnenim krajevima. Sredinom dana i poslijepodne očekuje se slabljenje kiše te postupan prestanak oborina u većem dijelu zemlje.

U ponedjeljak se očekuje djelomice sunčano, a povremeno će još biti kiše ponajprije na sjevernom Jadranu te u gorskim krajevima, prognoziraju u DHMZ-u. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene