Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost Ukrajine upitna

Cvrtila: Sve što su rekle EU i Rusija ne smiruje stanje, odvest će ga u još veći kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je dekan veleučilišta Vern - Vlatko Cvrtila koji je komentirao aktualno stanje u Ukrajini.

Vlatko Cvrtila je upitan je li, po njegovom mišljenju, hitan summit na relaciji EU - Rusija?

'Mislim da bi to sada bilo jedno rješenje koje bi moglo donijeti puno više nego zauzimanje jedne ili druge strane. Dakle, Rusija zauzima stranu i podupire sadašnji režim i predsjednika Janukoviča, a EU igra na kartu oporbe. Međutim, sve što je danas rekla EU i Rusija ne smiruje stanje i sigurno ga neće smiriti. Mislim da će ga odvesti u još veći kaos. Ta dva aktera bi hitno trebala nešto napraviti u tom smislu - stvoriti sinergiju i napraviti pritisak i na opozicijsku stranu i na vladajuće strukture', izjavio je Cvrtila.

Upitan je i kako bi opisao stav predsjednika Obame u svijetlu njegovih odnosa s predsjednikom Putinom.

'Ova situacija u Ukrajini, kad je počela prije 2-3 mjeseca, mnogi su analitičari zaključili da je svojevrsna osveta Zapada i predsjednika Obame Putinu za ono što je on učinio u Siriji prije toga odnosno blokirao intervenciju. Možemo tu ocjenu uzeti kao relevantnu jer znamo da je Ukrajina geostrateški važna i Rusiji i Zapadu. I, nažalost, sadašnje geopolitičke igre oko Ukrajine ne pridonose smirivanju stanja nego zapravo rješavaju nekakve interese između velikih sila. Dok je to tako, Ukrajina će biti u kaosu. Nažalost, slučaj Sirije nam pokazuje kako je to kada dvije strane zauzmu potpuno nepomirljive stavove i onda imamo trogodišnji kaos, rat, stotine tisuća ljudi mrtvih. Ne kažem da će se to dogoditi Ukrajini, ali to nam je dobar primjer i model kako ne treba raditi', tvrdi Cvrtila, koji je iznio i svoje viđenje budućnosti Ukrajine.

Medicinska sestra pogođena u vrat pa objavila 'posljednji tweet'

'Sad je teško to predvidjeti. Ovo je vrlo ozbiljna situacija i pitanje je koliko će ove snage unutar Ukrajine - opozicija i pozicija, pronaći snage i mogućnosti i nekakvih koncepata da smire ovu situaciju. Tu se sad spominje model federalizacije. Zapadnim pokrajinama to ne bi bilo u interesu. Možda istočnim pokrajinama, ali to bi onda dovelo do gubitka pozicije moći predsjednika i centralne Vlade. Sad je predsjednik Janukovič u jednoj zanimljivoj poziciji. On bi trebao s opozicijskim snagama raditi na tome da ne dođe do federalizacije jer ako dođe do toga on gubi svoju moć. U svakom slučaju, kakav god bio politički koncept Ukrajine u budućnosti to nije sada tema koja bi smirila ove prosvjede. Treba prolaziti neke druge stvari na kojima se može uspostaviti mir i stabilnost, a onda i razgovor o političkoj budućnosti', zaključio je Cvrtila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brza odluka HITNO uvedene OŠTRE sankcije Ukrajini! Slika nije dostupna S ove točke više nema povratka? Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene