Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ove točke više nema povratka?

Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobuzdano nasilje u Kijevu ozbiljno je ugrozilo izglede za politički kompromis u Ukrajini i udaljuje nade u međunarodno posredovanje koje teško može uspjeti bez sudjelovanja Rusije, drže stručnjaci.

Uz više od 50 mrtvih u tri dana u Kijevu, kriza nastala nakon što se predsjednik Viktor Janukovič okrenuo zbližavanju s Moskvom radije nego sporazumu o slobodnoj razmjeni s Europskom unijom, čini se da je dosegla točku s koje nema povratka.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama Slika nije dostupna Prosvjednici još uvijek na ulicama 'Ne mogu otići zbog svih onih koji su odavde otišli mrtvi. Srce mi se slama!'

Postoji opasnost da će situacija izmaći kontroli i pretvoriti se u građanski rat, ocijenio je direktor Instituta regionalnih i međunarodnih studija u Sofiji Ognian Minčev.

To bi se moglo izbjeći Janukovičevom ostavkom i prijevremenim predsjedničkim izborima, nastavio je.

Stručnjak za istočnu Europu i Rusiju na Sveučilištu Innsbrucka rekao da je teško zamisliti da će oporbeni prosvjednici na Majdanu pristati na razgovore s predsjednikom kojem su ruke okrvavljene, a Janukovič ne može ići korak unatrag, jer je do te mjere potpirio nasilja da mu slijede sudski procesi kada ode iz predsjedništva, dodao je.

Opet krv na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici zarobili 67 policajaca!

Taj stručnjak je odbacio ideju građanskog rata jer nema sukoba između raznih skupina stanovništva, već sukob između jednog dijela ukrajinskog stanovništva i države. On opasnost vidi u dezintegraciji zemlje, s upravama pod vodstvo oporbe na zapadu i proruskim sukobima u nekim dijelovima poput Krima.

Merkel potiče Janukoviča da prihvati pomoć EU u dijalogu s oporbom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je potaknula ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da prihvati europsku podršku za dijalog s oporbom u priopćenju objavljenom u Berlinu, dok u Kijevu bijesni nasilje.

Kancelarka je danas telefonirala ukrajinskom predsjedniku i savjetovala mu da prihvati ponudu Europske unije u korist dijaloga između vlade i oporbe, prema priopćenju njezina ureda.

"Svaki manevar za dobivanje vremena će samo zaoštriti sukob i izazvati nepredvidive opasnosti", ocijenila je.

Ona je žestoko osudila nedavnu eskalaciju nasilja.

"Sve strane se moraju odmah distancirati od nasilja i pokrenuti primirje. Za to glavnu odgovornost snosi vodstvo države", rekla je.

"Samo razgovori s konkretnim i brzim rezultatima o sastavu vlade i ustavnim reformama nude izglede za trajno rješenje sukoba", ocijenila je i naglasila da su "EU, Njemačka i drugi partneri spremni podržati razgovore vlade s oporbom".

Najmanje 25 prosvjednika je smrtno stradalo unatoč nazočnosti ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske.

Europska unija razmatra embrago na oružje i opremu koji služe za represiju, kao i ciljane akcije za odgovorne za nasilje u Ukrajini, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene