Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažno procijenili vrijednost zgrade

Vladin program 'Clean start' provodit će tvrtka iz afere 'Planinska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin program analize stanja u državnim tijelima nazvan 'Clean start' provodit će tvrtka Inženjerski biro koja je lažno procijenila vrijednost zgrade u aferi Planinska.

USKOK trenutačno istražuje ulogu Ive Sanadera, Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića pod sumnjom da su namjerno napuhali cijenu nekretnine u Planinskoj kako bi izvukli novac iz proračuna.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

No, državni ured za javnu nabavu poručuje da prema Zakonu samo istraga nije razlog da se nekoj tvrtki ne dodjeli posao s državom.

>> Madunić odgovara Sanaderu u slučaju Planinska: Tko gubi ima se pravo ljutiti!

'Mi smo kao središnji državni ured za javnu nabavu u ovom konkretnom slučaju i isključili ponuditelja pozivom na saznanja da netko protiv njega vrši istragu bojim se da bi tek tad nezakonito postupili', rekla je Biljana Lerma iz Ureda za javnu nabavu.

Objašnjavaju da je tvrtka dostavila uvjerenje o nekažnjavanju, kako propisuje Zakon. Posao snimanja državnih institucija su dobili zajedno sa Ekonomskim institutom uz još dvije tvrtke. Iz tvrtke Inženjerski biro kažu da na priču o lažiranju cijene nemaju komentara.

Istražitelji sumnjaju da je cijena ove zgrade namjerno prenapuhana te ju je država zbog toga preplatila za gotovo 30 milijuna kuna. No optužnica protiv Sanadera, Čobankovića i Fiolića još nije podignuta. Iz udruge Transparency International poručuju da je dodjeljivanje 'Clean Starta' tvrtki povezanoj sa aferom koja se istražuje zakonski čisto, ali da treba mijenjati zakon.

'Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. Međutim, u interesu je svakog tijela javne vlasti da njegovo poslovanje bude apsolutno neupitno. Čak da se ne dovede tračak sumnje, kad se govori o javnim nabavama', rekao je Zorislav Antun Petrović, iz Transparency Internationala Hrvatska.

Osim što je zakasnio, 'Čisti početak' vezanje uz korupcijske sumnje ipak je malo isprljao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene