Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko je situacija

Vladimir Šeks: Predsjednica će biti strpljiva i donijeti odluku u skladu s Ustavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik predsjednice Republike za ustavno-pravna pitanja Vladimir Šeks izjavio je u petak u Osijeku kako za konstituiranje nove vlade postoji nekoliko mogućih scenarija, ali da treba pričekati treći krug konzultacija na Pantovčaku, gdje će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ustvrdio je, strpljivo iscrpiti sve mogućnosti i donijeti odluku u skladu s Ustavom.

Tijekom posjeta osječkom Pravnom fakultetu, koji obilježava 40. obljetnicu postojanja, Vladimir Šeks je novinarima kazao kako po prvom scenariju potencijalni mandatar predsjednici donosi dokaz o povjerenju najmanje 76 zastupnika u Saboru, a ona mu tada povjerava mandat za sastavljanje vlade, pri čemu mandatar u roku od 30 dana treba sastaviti vladu i zatražiti glasovanje o njezinu povjerenju u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ-ovci o izborima Kovač: "Moramo podvući crtu i izvući pouke", Šeks: "Treba pitati Škorine birače žele li da komunisti dođu na vlast" Fred Matić, bivši ministar branitelja (Foto: Dnevnik.hr) nakon nastupa na novoj TV Reakcije na Šeksovu izjavu o prišivanju Predsjednici: "To je stil rada HDZ-a. Meni je to zvučalo kao ucjena"; ''Mi u HDZ-u nemamo takvih saznanja''

Ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana ili vlada ne dobije povjerenje Sabora, predsjednica mu može produljiti rok za još 30 dana za ponovno sastavljanje Vlade i dobivanje povjerenja u Saboru. Ako ni u drugom pokušaju to ne bude uspjelo, predsjednica povjerava mandat drugoj osobi koja, Šeksovom shvaćanju, također treba dokazati da ima povjerenje 76 zastupnika i samo tako dobiti mandat za sastav vlade, uz rok od 30 dana koji može biti produljen za još 30 dana.

'Šeks svojom izjavom želio stvoriti konflikt između Sabora i predsjednice'

Napomenuo je da, ako ni drugi mandatar ne uspije sastaviti vladu ili ne dobije povjerenje Sabora, predsjednica tada imenuje nestranačku privremenu vladu i raspisuje prijevremene izbore.

Šeks kaže kako postoji i druga situacija, koja nije ustavno-pravno predviđena, a to je da ako se kod predsjednice ne pojavi nitko s potporom od 76 zastupnika, u toj situaciji "nema niti roka u kojem predsjednica treba reagirati".

Prema brojnim tumačenjima ustavno-pravnih stručnjaka, moguća je situacija da, nakon primjerenog roka, ako se iscrpe sve mogućnosti da se utvrdi mandatar koji bi sastavio vladu, predsjednica može "presjeći" tu situaciju u kojoj nema zakonodavnog tijela ni vlade, osim tehničke, te iskoristiti ustavnu ovlast, koja joj nalaže da se brine o redovitom i usklađenom djelovanju te stabilnosti državne vlasti. Ona tada. tvrdi Šeks, imenuje nestranačku vladu i raspisuje prijevremene izbore.

Dodaje je kako se treća situacija odnosi na konstituiranje Sabora, jer se može dogoditi da se Sabor konstituira, a da ne dođe do određivanja mandatara. No, i za to treba pričekati idući tjedan, jer bi eventualno konstituiranje Sabora "impliciralo da se stvorila potrebna većina", ističe Šeks.

Smatra da će predsjednica postupiti u skladu s Ustavom, odnosno da neće, kao što se često nagađa, mandat povjeriti nikome ako ne dokaže da uživa povjerenje najmanje 76 zastupnika, dakle "nikakvom relativnom pobjedniku".

Upitan što bi izmijenio u Ustavu ako bi sada mogao sudjelovati u njegovu stvaranju, Šeks je kazao kako bi vrlo vjerovatno u Ustav uvrstio odredbu da se mandat za sastav vlade najprije povjerava onome tko je na izborima osvojio najviše mandata, odnosno relativnom izbornom pobjedniku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene