Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica GSV-a

'Vlada provela 80 posto mjera plana za reformu pravosuđa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je dosad provela više od 80 posto mjera iz akcijskog plana za reformu pravosuđa donesenog 2008. godine, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljena reforma pravosuđa.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako uspjeh reforme pokazuje podatak da je 2004. godine na svim hrvatskim sudovima bilo milijun 650 tisuća neriješenih predmeta, a lani ih je bilo nešto više od 700 tisuća. Također smo u dvije godine racionalizirali mrežu sudova i smanjili je za 40 posto. Umjesto 108 općinskih sudova sada ih imamo 67, a umjesto 114 prekršajnih sudova sada ih je 63, rekao je Bošnjaković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Promijenili smo i procesne zakone, čime smo omogućili ubrzanje vođenja postupaka, koji više neće trajati po 10 i više godina, dodao je Bošnjaković. Kao bitan posao koji još slijedi Bošnjaković je naveo reforme upravnog sudstva i ovršnog sudstva. U pripremi je novi ovršni zakon i zakon o javnim ovršiteljima po kojima ovrhu više neće voditi sudovi nego će to riješavati javni ovršitelji, a sudovi će nadzirati zakonitost njihovih postupaka.

Osnažili smo i institucije koje se bave mirenjem kao alternativnim načinom rješavanja sporova i zakonima omogućili mirenje u svim instancama sudovanja, kazao je Bošnjaković. Predstavnici sindikata i poslodavaca istaknuli su svoju zainteresiranost za uspješnu reformu pravosuđa koja će osigurati efikasniji i profesionalniji pravosudni sustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene