Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je dosad provela više od 80 posto mjera iz akcijskog plana za reformu pravosuđa donesenog 2008. godine, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljena reforma pravosuđa.


Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako uspjeh reforme pokazuje podatak da je 2004. godine na svim hrvatskim sudovima bilo milijun 650 tisuća neriješenih predmeta, a lani ih je bilo nešto više od 700 tisuća. Također smo u dvije godine racionalizirali mrežu sudova i smanjili je za 40 posto. Umjesto 108 općinskih sudova sada ih imamo 67, a umjesto 114 prekršajnih sudova sada ih je 63, rekao je Bošnjaković.

Vezani članci Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Kakvi su rezultati ugostitelja nakon prvog tjedna prodaje kave za van? Iz Nacionalne udruge poručuju: "Želimo da se odredi što se može raditi, a ne tko može raditi" Premijer Andrej Plenković Na Vladi predstavljeno koje se mjere popuštaju od 1. veljače, Plenković: ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza''

Promijenili smo i procesne zakone, čime smo omogućili ubrzanje vođenja postupaka, koji više neće trajati po 10 i više godina, dodao je Bošnjaković. Kao bitan posao koji još slijedi Bošnjaković je naveo reforme upravnog sudstva i ovršnog sudstva. U pripremi je novi ovršni zakon i zakon o javnim ovršiteljima po kojima ovrhu više neće voditi sudovi nego će to riješavati javni ovršitelji, a sudovi će nadzirati zakonitost njihovih postupaka.

Osnažili smo i institucije koje se bave mirenjem kao alternativnim načinom rješavanja sporova i zakonima omogućili mirenje u svim instancama sudovanja, kazao je Bošnjaković. Predstavnici sindikata i poslodavaca istaknuli su svoju zainteresiranost za uspješnu reformu pravosuđa koja će osigurati efikasniji i profesionalniji pravosudni sustav.