U Bruxellesu je održan hitan sastanak ministara zemalja članica Europske unije zaduženih za energetiku. Razgovarali su o načinima zaštite građana od rastućih cijena energije kao i spašavanju distributera. Ministar Davor Filipović o ovoj temi govorio je u Dnevniku Nove TV.


Prijedlog Europske komisije da se ograniči cijena plina iz Rusije, izazvao je podjele. Hrvatska je podržala prijedlog da se cijena ograniči bez obzira na zemlju podrijetla te da se oporezuje ekstra dobit energetskih tvrtki.

Ministar Davor Filipović ranije je komentirao cijenu plina proizvedenog u Hrvatskoj.

Marija Miholjek - 1 Ograničavaju se cijene struje, plina, hrane: Pogledajte sve Vladine mjere na jednome mjestu

Davor Filipović Filipović o ograničavanju cijene plina koji se uvozi u EU: "Nevezano od koga se kupovao..."

"Ono što sam rekao da će krizni tim za sigurnost opskrbe plina predložiti Vladi je da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje po cijenama koje su prihvatljive hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim institucijama poput bolnica vrtića škola i svih onih institucija kojima je plin potreban u Hrvatskoj", rekao je Filipović.

Iz Bruxellesa sa izvanrednog sastanka EU ministara energetike u studio Nove TV stigao je ministar Davor Filipović, a s njim je razgovarala novinarka Sabina Tandara Knezović.

Osvrnuvši se na dogovore na razini Europske unije, Filipović je kazao da će Europska komisija sredinom rujna izaći sa prijedlogom mjera. 

"Mjere koje se odnose i na eventualno ograničavanje veleprodajne cijene plina. To je stav koji sam zastupao jer smo mišljenja da treba regulirati veleprodajnu cijenu plina kako bi naše gospodarstvo i građani mogli normalno funkcionirati u ovim uvjetima", rekao je Filipović.

"Snažna bi bila poruka da se to napravi kao što je bio snažan, sveobuhvatan i pravedan paket koji smo mi prezentirali jučer", rekao je.

O cijeni plina se, kaže Filipović, nije razgovaralo. "Međutim, većina država članica je davala potporu tom prijedlogu. Raspravljano je i o porezu na ekstradobit. Naime, većina ministara je mišljenja kako bi se poduzeća iz energetskog sektora, čiji su prihodi rasli daleko više nego prije, a njihovi troškovi su ostajali isti, da bi im se trebao uzeti dio tih prihoda. Onda bi se ti novci stavili u zajedničku kasu, zajednički fond i onda to usmjerili onima kojima je to potrebno", pojasnio je Filipović. 

Ilustracija Oporba o Vladinim mjerama: "Svega pomalo, a zapravo ništa ni za koga. Njima se želi anulirati bijes javnosti"

Vox populi o Vladinim mjerama Što građani misle o Vladinom paketu mjera? "Najveća pomoć bi bila da vladajući odu. Mi koji radimo ćemo se nekako snaći, ali penzioneri..."

Govorilo se, kaže, i o stabilizacijskom tržišnom fondu. "To je fond koji bi se punio od prodaje emisija i veličine je oko 20 milijardi eura. Namijenjen je zelenoj tranziciji, ona nema alternativu. Stav je velikog broja država članica da se i ta sredstva trebaju koristiti za pomoć svima onima kojima je to potrebno", istaknuo je Filipović.

Na pitanje o tome je li sklon mišljenju da treba oporezivati i druge u Hrvatskoj, ministar Filipović je rekao kako je sklon tome da "nitko ne smije na teret građana, na teret gospodarstva, u ovim trenucima ostvarivati neke ekstra zarade", istaknuo je.

"Porez treba biti pravedan"

Kaže kako bi porez trebao biti pravedan. "Ako ste imali jednu razinu prihoda prije ove krize, a onda su zbog cijena energenata otišle prema gore, isključivo zbog špekulantskih razloga, onda je to nekakva razlika koja bi se trebala vratiti nazad", rekao je. 

Osvrnuo se Filipović i na navode oporbe da najnoviji paket Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena nije pravedan prema stanovnicima Dalmacije. "Mislimo da je paket pravedan prema svima. Naime, do 2500 kWh. U to spada 87 posto našeg stanovništva. Tek onih 13 posto iznad će plaćati 50 posto više. Kada govorimo o Dalmaciji, od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti i cijenu propan-butan plina u bocama, što se dominantno koristi u Dalmaciji", rekao je Filipović.

Upitan je i hoće li doći do nestašice hrane. "Kada smo ograničili cijenu naftnih derivata, onda se govorilo o tome da će biti nestašica, da će propasti sve pumpe. Niti je bila nestašica, niti je propala ijedna pumpa. Tako će biti i sada. Neće biti nikakve nestašice. Smanjili smo cijene za 30 posto da pomognemo ljudima kojima je najviše potrebno, da mogu kupiti mlijeko, brašno, ulje...", istaknuo je Filipović.

"Te cijene će biti sigurno tri mjeseca. Mi nismo ovaj potez donijeli iz rukava. Napravili smo analizu, razgovarali smo i sa trgovcima i sa proizvođačima. Pohvalio bih i njih jer su pokazali jednu razinu društvene odgovornosti, jer su svjesni da svi na svoja leđa moraju preuzeti dio krize", rekao je Filipović.

Vlada predstavila paket mjera Vladinim mjerama jedni zadovoljni, drugi poručuju: "Kao da su skupljene s koca i konopca"

Andrej Plenković Plenković najavio novi porez, Vlada predstavila nove cijene struje i plina, ograničila cijene dijelu namirnica

"Mi smo našim poduzetnicima strašno pomogli kada govorimo o električnoj energiji. Uključili smo sve od srednjih do velikih. Pomogli smo im da troškovi poslovanja budu manji. Mislili smo i na poduzetništvo i na sve naše stanovnike", istaknuo je. 

Novinarka Sabina Tandara Knezović upitala je ministra Filipovića jesu li pokazali odgovornost i moral članovi Uprave Ine koje je Vlada pozvala da daju ostavke, a oni to ipak nisu učinili.

"Sigurno u ovome trenutku otpremnine nisu nešto što zvuči dobro. Međutim, oni imaju ugovore koje imaju. Prema tome, treba njih pitati kako se osjećaju. Mi smo ih jučer razriješili. Važno nam je da mađarska strana shvatila poruku premijera Plenkovića, a to je da Uprava više ne uživa povjerenje. Prema tome, predsjednik Uprave Ine je podnio ostavku, očekujemo promjenu cijele Uprave", kazao je.

"Ne mogu govoriti što bih ja radio na njihovom mjestu kada nisam na njihovom mjestu. Ja mogu raditi na tome da se promijeni sustav korporativnog upravljanja i da više nikada ne dođe do ovakvih stvari koje su se dogodile. Sustav odlučivanja u Ini je jako loš. Ne može se događati da četvrta razina direktora donosi odluke koje imaju jako loše reperkusije za Inu. Mogu raditi ono što je u mojim rukama - nastaviti razgovore sa mađarskom stranom, napraviti promjene u Ini i zajedno s cijelom Vladom osigurati da sav hrvatski plin ide hrvatskim građanima i hrvatskim poduzećima. To je ono na čemu ćemo raditi", rekao je. 

Krizni tim, rekao je Filipović, u ovakim situacijama ima pravo donijeti odluku radi enormnih poremećaja na tržištu energije, radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. "Vlada će tu odluku usvojiti. Hrvatski plin će ići hrvatskim bolnicama, vrtićima, rodilištima", dodao je.

Na pitanje o tome hoće li ikada sjesti za stol sa Zsoltom Hernadijem, osuđenikom u Hrvatskoj, Filipović je rekao da "razgovara s njihovim glavnim izvršnim direktorom".

"Ne određujem ja tko će doći sa koje strane. Mađarska strana ima svoje predstavnike. Ja ću razgovarati s onima koji tu mogu doći. Koliko ja znam, gospodin Hernady to ne može", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju