Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRHKO PRIMIRJE U SUDANU

Paravojska zauzela laboratorij za zarazne bolesti: "Ovo ga može pretvoriti u mikrobombu"

Sudan
Sudan Foto: Afp
Čini se da se prekid vatre u Sudanu uz posredovanje SAD-a djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne ozbiljno pregovarati, rekao je u utorak posebni izaslanik UN-a za Sudan.

Iz toga proizlazi "kako obje strane misle da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće", rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. "Ovo je pogrešna procjena", dodao je.

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja. Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

"Čini se da se zasad drži u nekim dijelovima. Međutim, također čujemo stalne izvještaje o borbama i kretanju trupa", rekao je Perthes, koji se javio putem videa iz Port Sudana. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je nasilje i kaos u Sudanu kao "srcedrapajuće". Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres.

Ujedinjeni narodi premjestili su stotine osoblja i članova obitelji iz Khartouma u Port Sudan. Tamo planiraju uspostaviti središte kako bi nastavili raditi u zemlji u kojoj je čak i prije izbijanja nasilja gotovo 16 milijuna ljudi, odnosno trećina stanovništva, trebala humanitarnu pomoć.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na "golem biološki rizik" nakon što su sudanski borci zauzeli laboratorij javnog zdravstva u glavnom gradu Kartumu.

Visoko rangirani medicinski izvor rekao je CNN-u kako su borci RSF-a zauzeli laboratorij u kojem se nalaze uzorci bolesti i drugi biološki materijali. WHO ne krivi nijednu stranu za zauzimanje laboratorija, ali upozorava da medicinski tehničari više nemaju pristup postrojenju, javlja CNN.

WHO je u izjavi za CNN poručio da "da više nije moguće na ispravan način upravljati biološkim materijalom pohranjenim u laboratoriju u medicinske svrhe". Prekidi u opskrbi električnom energijom znače da postoji i rizik od kvarenja sve manjih zaliha vrećica krvi, rekao je glavni direktor laboratorija.

Visoko rangirani medicinski izvor za CNN je rekao da "opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriju jer bi ga to pretvorilo u mikrobnu bombu".

"Potrebna je hitna međunarodna intervencija kako bi se povratila opskrba strujom, a laboratorij osigurao od bilo kakvog oružanog sukoba. Suočavamo se sa stvarnom biološkom opasnošću", rekao je izvor za CNN.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene