Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada predlaže izmjenu kontroverznog Zakona o umjetnoj oplodnji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade iznesen je prijedlog izmjene zakona o umjetnoj oplodnji prema kojem bi se ipak dopustila oplodnja više od tri para jajnih stanica.

Ipak, takav će izuzetak biti dopušten samo u teškim slučajevima nepolodnosti. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je da je vlada time prihvatila zahtjev struke, Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, svih stručnjaka i centara za izvantjelesnu oplodnju, kako bi oplodnja više od tri jajne stanice bila omogućena ženama s malo jajnih stanica, teško neplodnim muškarcima te onkološkim bolesnicama i bolesnicima.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Darko Milinović - 2 Pregovori u tijeku Sprema se nova koalicija? Dva bivša HDZ-ovca uhvaćeni na piću, evo što Milinović kaže o mogućem udruživanju Darko Milinović Važni pregovori Milinović: "Nekad se morate služiti svime, ovako sam omekšao Spomenku..."

Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Darko Milinović je prozvao SDP i rekao kako nije očekivao iz oporbe grupe politizacije i manipulacije Zakona te da od njih očekuje ispriku.

Ministar je naglasio kako zahvaljujući novom zakonu više nema listi čekanja za umjetnu oplodnju te da se u Hrvatskoj od neplodnosti lilječi čak 67 parova iz inozemstva te da je u Hrvatskoj, otkad je zakon na snazi, rođeno devet razreda više djece, odnosno njih 220.

Prije dvije godine donesen je takozvani 'Milinovićev Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji' koji je postao prvorazredno političko pitanje. Kontroverzan, konzervativan i neustavan - kažu građani i oporba, a ministar Darko Milinović je tvrdio da je zakon uspješan. U dvije godine koliko se zakon provodio, mnogi parovi su na oplodnju odlazili u inozemstvo i ostavljali tamo tisuće eura.

Prema spornom Zakonu o umjetnoj oplodnji liječenje neplodnosti bilo je dozvoljeno samo za bračne parove i one koji dokažu kako su u vezi najmanje tri godine.
Zakonom se zabranjivalo zamrzavanje embrija, ograničio se broj oplođenih jajnih stanica koje se se mogle koristiti i zahtijevalo se od donatora da otkriju osobne informacije kojima se može pristupiti kada dijete napuni 18 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene