Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide u redovnu saborsku proceduru

Nakon pet godina jajne stanice se mogu donirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade prva je na redu bila rasprava o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji.

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. O zakonu se, kazao je premijer Zoran Milanović, javno raspravljalo s puno strasti i energije te je najavio da će upravo stoga Zakon u redovnu, a ne u hitnu saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove odluke Vlada opet uvodi poskupljenja: Idu gore trošarine za gorivo Slika nije dostupna Nastavak rasprave Sabor o umjetnoj oplodnji, darivateljicama jajnih i darivateljima sjemenih stanica

>> Vjerske zajednice pozivaju na javnu raspravu o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji

Milanović je kazao kako shvaća da oni koji nemaju zdravstvenih problema ne shvaćaju koliko je ovaj Zakon važan za sve one koji djecu ne mogu dobiti prirodnim putem.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je riječ o isključivo medicinskom zakonu kojem je cilj liječenje neplodnosti žena i parova, a u Vladi su, kazao je, spremni i na polemike koje će Zakon izazvati.

Zakon predviđa oplodnju maksimalno 12 jajnih stanica, a u ženu se smiju unijeti najviše dva zametka odjednom. Preostali se zamrzavaju i čuvaju 5 godina o trošku proračuna. Nakon 5 godina, uz pristanak, jajne stanice mogu biti darovane ženama i parovima koji se liječe od neplodnosti.

Na postupak medicinski potpomognute oplodnje mogu ići žene do 42. godine života koje žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, te žene bez partnera koje su već u zdravstvenom sustavu i liječe se od neplodnosti. 

Zakon nalaže i da djeca rođena potpomognutom umjetnom oplodnjom do 18 godine moraju biti informirana da su začeta na taj način, a imaju pravo, ako su začeti doniranim stanicama, doznati svoje porijeklo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene