Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada RH održala je telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za isplatu božićnice u 2008. godini korisnicima mirovinskih primanja, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.


'Daje se prethodna suglasnost ravnatelju HZMO-a da u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju, iz novčanih sredstava ostvarenih poslovanjem pravnih osoba koje je osnovao Zavod, isplati božićnicu u 2008. godini korisnicima mirovinskih primanja, prema Odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje', navodi se u priopćenju.


HSU zadovoljna odlukom Vlade o isplati božićnice umirovljenicima

Vezani članci Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Kakvi su rezultati ugostitelja nakon prvog tjedna prodaje kave za van? Iz Nacionalne udruge poručuju: "Želimo da se odredi što se može raditi, a ne tko može raditi" Slika nije dostupna Umirovljenicima isplata božićnica: Kreću se od 100 do 325 kuna

Iz Hrvatske stranke umirovljenika danas su priopćili kako pozdravljaju odluku Vlade RH o isplati božićnice za gotovo milijun i sto tisuća umirovljenika te ističu da su zadovoljni iznosom imajući u vidu otežanu situaciju u državi.

'HSU je uložio iznimne napore pregovarajući s Vladom o isplati ovog prigodničarskog prava umirovljenika, te smo zadovoljni da je naše ustrajno zalaganje urodilo božićnim darom', navodi se u priopćenju HSU-a.

Od glasnogovornice HSU-a Branke Valentić doznaje se kako će umirovljenici s mirovinom do 500 kuna dobiti božićnicu od 300 kuna, oni s mirovinom između 500 i 1.000 kuna dobit će 200 kuna, a umirovljenici čija je mirovina između 1.000 i 2.000 kuna dobit će božićnicu od 150 kuna. Umirovljenici koji primaju mirovinu iznad 2.000 kuna dobiti 100 kuna božićnice.

Umirovljenici s razmjernim mirovinama, odnosno oni koji, osim hrvatske mirovine, primaju mirovinu neke druge države dobit će božićnicu od 150 kuna.

Iz HSU-a su, napominje Valentić, tražili između 220 i 230 milijuna kuna za isplatu božićnice, ali je za tu svrhu odobreno 160 milijuna kuna.

Navodeći kako im je temeljni cilj poboljšanje materijalnih i životnih uvjeta umirovljenika, u priopćenju HSU-a se navodi kako su 'više puta morali podsjećati vladajući HDZ da je isplata božićnice dogovorena u zajedničkom koalicijskom sporazumu' te podsjećaju da su bili spremni napustiti koaliciju u slučaju da Vlada to odbije.

Iz HSU-a najavljuju da će od Vlade RH zahtijevati donošenje zakona o božićnici, kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, a hrvatskim umirovljenicima omogućilo da svakoga prosinca mogu računati na jednokratnu državnu pomoć.

HSU zahtjeva i hitno osnivanje radne skupine koja će riješiti problem prema umirovljenicima koji su mirovinu zaslužili u drugim republikama bivše SFRJ, stoji u priopćenju.