Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PONEDJELJAK

Vlada na telefonskoj sjednici donosi mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, stručnjaci nisu optimistični

Aktualno Galerija Točenje goriva - 1 Točenje goriva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Točenje goriva - 2 Točenje goriva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Točenje goriva - 3 Točenje goriva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Točenje goriva - 4 Galerija 1/4 >>
Vlada će u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijeti mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, koji bi u utorak bez intervencije spremnik goriva digao i do 100 eura.

Detalji Vladine odluke još su nepoznati, a pita li se građane, nešto treba učiniti jer je stanje za mnoge neizdrživo.

Pročitajte i ovo Dino Goleš Inflacija u Hrvatskoj Nikad brže nismo ostajali praznog novčanika: Mnogi si danas mogu priuštiti manje nego prije korone i rata

Pročitajte i ovo Mislav Bago Bliži se promjena valute Što nas čeka prije uvođenja eura? Moraju se vratiti kovanice teške kao 150 tramvaja, posudit ćemo 350 tona kovanica

Od utorka se očekuje ekstremno poskupljenje goriva. Država je zbog svega odlučila intervenirati, no što će točno učiniti, još nije poznato. Gorivo bez intervencije Vlade od utorka diže spremnik na 100 eura. Hoće li biti intervencija u trošarine i marže?

"To smo već radili. Intervenirali smo i u marže i u trošarine i još uvijek postoji prostor u tom pogledu", rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković

Sada se na litru benzina plaća trošarina od 3 kune i 46 lipa. Prema direktivi Europske unije, minimalna može iznositi 2 kune 69 lipa. To bi benzin učinilo tek sedam lipa jeftinijim, a dizel bi s 40 lipa manje i dalje bio skuplji.

No taj potez uoči turističke sezona skupo stoji državu koja tim novcem financira autoceste, a zbog turista od trošarina tijekom ljeta ubire i do milijardu kuna na mjesec, što je dvostruko više nego zimi.

"Ako ja govorim s pozicije nekoga tko prati i kontrolira državni proračun, onda želim maksimalizirati iznos koji mi ulazi u državni proračun, ali kao netko tko je građani i porezni obveznik, meni je u interesu da se trošarine smanje", rekao je za Dnevnik Nove TV ekonomski analitičar, Hrvoje Serdarušić.

Neki zagovaraju i niži PDV, no za to treba suglasnost Unije. Loše vijesti donose i energetski stručnjaci koji stabilizaciju nafte na europskom tržištu, zbog turizma i embarga Rusiji, ne očekuju prije jeseni, ako i tada.

''Dolazi do sve veće potrebe za naftnim derivatima, znači za većom potražnjom'', rekao je za Dnevnik Nove TV energetski stručnjak Igor Grozdanić. ''Nažalost teško je na međunarodnom tržištu supstituirati rusku naftu, tako da će cijene nafte divljati iduća dva do tri mjeseca'', nije optimističan Grozdanić.

Prijevoznici koji u ponedjeljak idu na sastanak u Ministarstvo prometa, predlažu subvenciju javnog prijevoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvanredno i alarmantno Vlada obećala sniženje trošarina, ali nisu svi zadovoljni: "Problem je eskalirao"

Pročitajte i ovo Darko Vukadinović Rekordan rast Stižu i prva upozorenja zbog rasta cijena goriva: "Ne znamo gdje je završetak spirale..."

"Kako je u Njemačkoj u ovim trenucima 9 eura? Na taj način bi se omogućilo građanima da lakše podnesu ovu krizu jer cijena rezervoara je dvostruko skuplja nego prije pa će nekima biti upitno kako da uopće dođu na posao" rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge javnolinijskih prijevoznika. Njihova je računica da je Vladi jeftinije sanirati prijevoznike, nego svim građanima smanjiti cijene goriva.

Nešto će se u ponedjeljak na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća pitati i sindikate i poslodavce, a Vlada bi, kako doznajemo, sve trebala prelomiti na telefonskoj sjednici.

U svakom slučaju, "win-win" situacija ne postoji, a u moru loših vijesti još jedna: ne treba zaboraviti da se sve donesene mjere kad tad moraju ukinuti.

Stručnjaci zato očekuju da benzin više nikada neće biti jeftiniji od 12 kuna po litri.
 

Više pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene