Kako se okrenuti nekim drugim izvorima energije, kako reciklirati i naposljetku uštedjeti, razgovara se već dva dana na najvećem zelenom festivalu u regiji Greencajtu.


Na Greencajtu se nije mogla izbjeći tema poskupljenja, javlja novinarka Sanja Vištica, koja je za Dnevnik Nove TV o svemu razgovarala s dr. sc. Julijem Domcem, savjetnikom predsjednika Zorana Milanovića za energiju i klimu.

Darko Vukadinović Stižu i prva upozorenja zbog rasta cijena goriva: "Ne znamo gdje je završetak spirale..."

"Pred nama je sigurno jedna neizvjesna i izazovna sezona grijanja, nitko ne može znati koliko će sve još ići gore", kazao je prof. Domac. "Međutim nije rješenje isključivo u subvencioniranju cijena fosilnih goriva, nije rješenje u gradnji kapaciteta novih fosilnih goriva, rješenje je za Hrvatsku u jednoj ozbiljnoj, odlučnoj energetskoj strategiji i u jednom oslanjanju na domaće i obnovljive izvore energije", rekao je predsjednikov savjetnik za Dnevnik Nove TV.

Embargo na naftu Europski embargo na naftu ipak neće dotući Ruse? Jedna zemlja već je profitirala

Može li se Hrvatska bolje pozicionirati bolje i osloniti se više na obnovljive izvore energije?

"Hrvatska je ovdje prirodno lider, po prirodnom potencijalu, ali nažalost ne toliko po onome što smo učinili do sad", istaknuo je Domac. "Mi možemo biti neto izvoznik zelene energije, ali i neto izvoznih znanja u jugoistočnu Europu, pogotovo struke i opreme i sve onoga što nosi jedan takav zeleni razvoj".

Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D? - 7 FOTO/VIDEO Iz INA-e se oglasili o curenju plina iz potonule platforme: "To je netočno i neutemeljeno"

Traže se alternativni pravci za plin, naftu, kada će se situacija normalizirati?

"Teško je reći. Ovo je situacija koja nikada nije viđena. Sljedeća zima i sljedeća godina su teške i neizvjesne, međutim mi kao mala država možemo dosta napraviti i dosta brzo. Ne bi ta kriza trebala trajati predugo, pogotovo ako mi budemo pro aktivni i uspješni u tome što radimo".

"Ovo je šansa koju mi možemo iskoristiti. Mi nemamo razloga i nemamo izlike zašto ne bi ovu šansu iskoristili. Inače ćemo opet biti tu gdje jesmo".

Što biste vi preporučili ljudima? Struja, plin ili drvo?

"Priča se razlikuje za obiteljske kuće, za višestambene ... bilo bo dobro da uz jedan glavni izvor postoji i neka alternativa da se ova zima može na neki način, uvjetno rečeno, preživjeti kombinirajući možda više izvora energije“ rekao je prof. Domac.

Hrvoje Bujas "Pozivamo sve na pritisak na vladajuće": Glas poduzetnika traži podršku svih udruga i sindikata

Na Greencajt festivalu su se okupili brojni svjetski stručnjaci, a u subotu će se dodijeliti i nagrade, na kojima će biti proglašeni ''greenlideri'', najbolje inovacije koja doprinosi klimatskim ciljevima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju