Hrvatska 2023. postaje 20. članica Europske unije koja kao nacionalnu valutu uvodi euro. U više od tri desetljeća neovisnosti ćemo treći put mijenjati svoju nacionalnu valutu te time završiti put započet prije sedam godina. Mislav Bago donosi što nas očekuje u mjesecima prije uvođenja eura.

Galerija Mislav Bago Mislav Bago - 4 Mislav Bago - 3 +1 Mislav Bago - 2

U srpnju će se odlukom Europske unije odrediti tečaj kune za koji se mijenja euro. Mora se vratiti 1,1 milijarda kovanog novca teškog kao 150 ZET-ovih tramvaja. Mijenja se i 500 milijuna novčanica kuna, što je, usporedbe radi, kao visina šest Mount Everesta.

Istodobno, u banke i bankomate mora se napuniti 3700 tona novčanica ili 88 ZET-ovih tramvaja. Od jedne od članica koja ima euro, na početku ćemo posuditi eura teških 350 tona.

Dvojno iskazivanje cijena počinje od 5. rujna i trajat će do 31. 12. 2023. godine. Dvojno će biti iskazane plaće, mirovine i ostale obveze prema radnicima i umirovljenicima. U prijelaznom razdoblju dvojno će se iskazivati i računi za struju, plin, vodu i druge vaše režije. Dvojno iskazivanje cijena je obveza svugdje osim, primjerice, na tržnicama, kioscima te benzinskim crpkama.

Vladimir Putin Procurili detalji povjerljivog izvješća: Putin se u travnju liječio od uznapredovalog raka, u ožujku su ga pokušali ubiti...

Srpska policija na terenu Prijetnje bombama na tridesetak lokacija, na meti i kuće političara: "Podupirete terorističku naciju i naučit ćemo vas lekciju"

U prosincu banke eurima opskrbljuju tvrtke, Finu i Hrvatsku poštu. Eurom se počinje plaćati od 1. 1. 2023., a prva dva tjedna moguće je plaćanje u eurima i kunama. Od 15. 1. 2023., euro će biti jedina službena valuta.

Što će biti s vašim kreditima? Onima s fiksnom kamatom neće biti ništa, a oni s promjenjivom kamatom će se modificirati. Iz Vlade kažu da se to neće učiniti na štetu građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju