Povodom tragedije na brodu, Biserka Riha, stalna stručna vještakinja za toksikologiju objasnila je djelovanje ugljičnog monoksida na ljudski organizam.

Galerija Toksikologinja Biserka Riha (Foto: Dnevnik.hr) Plin gori (Foto: Dnevnik.hr) Servisiranje (Foto: Dnevnik.hr) +0 Curenje plina (Foto: Dnevnik.hr)

''Ugljični monoksid zovu tihi ubojica jer taj plin nema niti mirisa niti okusa niti boje. Udisanjem ugljičnog monoksida nemate nikakvu iritaciju u dišnim organima. Jednostavno ga ne osjetite.

Vezani članci Brod Atlantia (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj)1 Sprovod talijanskog poduzetnika u utorak: Djeca otrovana na brodu kod Hvara liječenje nastavljaju u Italiji? Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjak o nepravilnoj ugradnji generatora u brod: "Da se radilo pod nadležnim nadzorom do tragedije ne bi došlo"

On počinje relativno brzo djelovati. Oštećenje organizma koje izaziva ne ovisi samo o njegovoj koncentraciji nego i o vremenu izloženosti toj koncentraciji, o dobi, o eventualnim kroničnim bolestima koje osoba ima.

Trovanje ugljičnim monoksidom mogu se okarakterizirati kao blaga, srednje teška i teška. Ukoliko se radi o blagom trovanju, to je koncentracija ugljičnog monoksida između 10 i 20 posto, tada se osjeća vrtoglavica, povraćanje, tako nekakvi opći simptomi.

Ako se osoba nalazi u prostoriji koja ima otvoreni plamen, nije provjetravana i osjetite prve simptome, ona još uvijek može izađi van iz prostorije na zrak, jer je kisik zapravo antidot ugljičnom monoksidu. Kod teških trovanja, naravno da su posljedice daleko teže, a koncentracija ugljičnog monoksida u tom slučaju iznosi i do 40 posto.

Ukoliko se radi o koncentraciji ugljičnog monoksida do 70 posto, tada može nastupiti koma i smrt. Važno je napomenuti da se ugljični monoksid zapravo stvara prilikom nepotpunog izgaranja tvari koje u sebi sadrže ugljik.

To izgaranje se događa u nedostatku kisika. Te tvari koje sadrže ugljik su plin, kruto i tekuće gorivo. Najčešće su ta trovanja onda vezana uz otvorene plamenike, bojlera, plinskih peći, automobila.

Kako je taj ugljični monoksid plin koji je teži od zraka, on se spušta iz gornjih dijelova prostorije u niže i to vrlo brzo. Širi es kroz prostorije i u prostorije koje ne moraju u sebi imati takav izvor pokvarene instalacije. Može se širiti uslijed nedovoljno zabrtvljenih vrata i u druge prostorije'', objasnila je Riha.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju