Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je sramota'

'Vjerujem da će ovo biti hit svih društvenih mreža': Pročitajte pismo namjere koje je ministar ponudio sindikatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Mihalinec poručio je nakon sastanka s ministrom da je pismo namjere koje im je ponuđeno kao rješenje uvreda kakvu zaposleni u obrazovanju nisu dobili još od osamostaljenja.

Štrajk u školama ide dalje. Nakon sastanka sindikata s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom koji je trajao svega pola sata, sindikati su poručili da bi ovaj štrajk mogao biti najdulji do sada. Ministar je ponudio pismo namjere kao rješenje situacije, no sindikatima to nije dovoljno.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna Tek nakon izbora Milanović i Mornar: Štrajk prosvjetara je nerealan, novca sada nema

Sindikat visokog obrazovanja počeo je s provođenjem referenduma među svojim članovima o nastavku štrajka. Prema statutu dužni su se savjetovati s članstvom kad je riječ o štrajku duljem od pet dana. U školama je i dalje raznolika situacija. Dok neke rade gotovo normalno, u drugima se nastava provodi djelomično, a u nekim školama nastave uopće nema.

Sastanak sindikata i ministra trajao svega pola sata: 'Ovaj štrajk mogao bi biti najdulji do sada'

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić nakon sastanka je razgovarao s Branimirom Mihalincem, predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Govoreći o pismu namjere koje im je ponudio ministar, Mihalinec je objasnio čime nisu zadovoljni.

'Ovo je sramota'

'Umjesto sporazuma kojim će se utvrditi rokovi kada će uslijediti povećanje plaće od 4 posto, ministar nam je se usudio uručiti pismo namjere u kojem gotovo da kaže jednog 'lijepog sunčanog dana kad ćemo biti imenovani onda ćemo se sjesti da razmotrimo mogućnosti, da razgovaramo o modelu povećanja plaća u obrazovanju'. Takvu uvredu zaposleni u obrazovanju nisu još do osamostaljenja Hrvatske dobili, ovo je sramota', poručio je.

Poručio je da se u srijedu štrajk nastavlja punom snagom, te vjeruje da će pismo namjere biti hit svih društvenih mreža.

'Ono će se uputiti u sve naše podružnice. Svaki naš član će ga moći pročitati i procijeniti koliko dugo želi protestirati protiv nečijeg takvoga čudnesnoga i ponižavajuće što je došlo od Vlade RH', rekao je.

Milanović i Mornar: Štrajk prosvjetara je nerealan, novca sada nema

A što sutra s djecom - treba li ih slati u školu ili ne, hoće li dobiti neopravdane ili neće?

Mihalinec kaže da roditelji moraju procijeniti hoće li slati djecu u školu ili ne. Dodao je da je bolje da djecu koja trebaju putovati ostave kod kuće, ali ponovio još jednom da je to njihova odluka.

'A onaj tko ipak stigne do škole u školi će ga netko čekati', poručio je.

Pismo namjere

A u nastavku pročitajte pismo za koje Mihalinec kaže da je uvreda za zaposlene u prosvjeti:

'Polazeći od činjenice da su obrazovanje i znanost razvojni prioriteti koji Republici Hrvatskoj jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, gospodarski napredak i osiguranje kulturnoga identiteta, da su obrazovanje i znanost od posebnoga javnog interesa te da je nužno poboljšati status zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti, potpisnici utvrduju sljedeće PISMO NAMJERE kojim Vlada Republike Hrvatske te Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (u daljnjem tekstu Sindikati), suglasno utvrđuju namjeru pokretanja razgovora o mogućnostima poboljšanja materijalnog i i socijalnog statusa zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti.

Potpisnici su suglasni da će, s ciljem ostvarenja ovog pisma namjere, ministarstvo nadležno za znanost i obrazovanje, pojedinačno sa svakim Sindikatom potpisnikom ovog pisma namjere, nakon imenovanja nove Vlade Republike Hrvatske, u skladu s mogućnostima državnoga proračuna, razmotriti prijedloge modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu.

Vlada ovime iskazuje namjeru da će dinamiku realizacije modela poboljšanja materijalnoga i socijalnoga statusa utvrditi do usvajanja Državnog proračuna za 2016. godinu.

Sindikati ovime iskazuju namjeru da do usvajanja Državnoga proračuna za 2016. godinu neće koristiti svoje pravo na štrajk po osnovi poboljšanja materijalalnog i socijalnog statusa.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene