Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li među njima?

Više od 230 tisuća građana pozvano u HZZO: Prijeti im otkazivanje zdravstvenog osiguranja

HZZO
HZZO Foto: Ivan Lackovic/Cropix
Više od 230 tisuća nezaposlenih osoba mora se do kraja mjeseca javiti u HZZO ako žele i dalje imati zdravstveno osiguranje.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2023. godine propisano je da se nezaposlene osobe koje se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) moraju do 29. lipnja javiti HZZO-u ili će ostati bez zdravstvenog osiguranja.

Otkad je Zakon stupio na snagu 1. travnja ove godine, u HZZO su se javile 57.493 osobe od njih 282.462, koliko ih po osnovi nezaposlenosti ima zdravstveno osiguranje, a ne nalaze se u evidenciji HZZ-a

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

Nezaposlene osobe koje nisu u evidenciji HZZ-a kao tražitelji posla i nakon 29. lipnja morat će se svakih 90 dana javljati u HZZO kako bi zadržale status osiguranika.

Na ovaj način želi se uvesti reda u zdravstveno osiguranje budući da se velik broj osoba iselio iz Hrvatske, radi u inozemstvu, a i dalje u Hrvatskoj ima zdravstveno osiguranje po osnovi nezaposlenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo izvješće HZZO-a Koliko smo prošle godine izbivali s posla? Trećina kontroliranih bolovanja bila je neosnovana: "Ne radi se o lažnim bolovanjima"

Prema evidenciji HZZO-a, u Hrvatskoj je na dan 5. lipnja bilo 4.085.418 osiguranih osoba, odnosno oko 200 tisuća više nego što je broj stanovnika prema posljednjem popisu, piše Lider.

Među osiguranim osobama 4102 stranca

Prema godišnjem izvješću HZZO-a iz 2022. godine, u Hrvatskoj je najviše aktivnih, tj. zaposlenih osiguranika – 1,67 milijuna, oko 525 tisuća je djece do 18 godina, 95 tisuća studenata, 282 tisuće nezaposlenih koji nisu na burzi rada, oko 116 tisuća prijavljeno je na HZZ, 320 tisuća ih je zdravstveno osigurano kao članovi obitelji nositelja, umirovljenika je 1,04 milijuna, dok je inozemnih umirovljenika oko 40 tisuća.

U kategoriji ostali osiguranici je 45 tisuća osoba, a još je i 7,5 tisuća osoba osigurano pod kategorijom poljoprivrednici. Među osiguranim osobama nalaze se i 4102 stranca. Usporedi li se izvješće HZZO-a s današnjim danom, vidljivo je da se broj osiguranika samo u pet mjeseci smanjio za čak 63 tisuće. Budući da je vrlo vjerojatno da se preostalih 230 tisuća nezaposlenih neće javiti u naredna 24 dana, broj osiguranika uskoro će se vrlo vjerojatno dodatno smanjiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija zakonske izmjene Promjene od 1. travnja: HZZO objavio tko im se mora javiti kako ne bi ostao bez zdravstvenog osiguranja

U 2022. godini aktivni osiguranici uplatili su 6.288.671.685 kuna doprinosa za zdravstvo, odnosno u prosjeku oko 174 eura mjesečno. Ukupne uplate umirovljenika (onih čija je mirovina veća od prosječne neto plaće) lani su iznosile 89 milijuna kuna, no oni od ove godine, točnije od 1. travnja, zahvaljujući izmjenama Zakona o doprinosima više ne moraju uplaćivati doprinos za zdravstvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene