Najstariji europski grad, nekadašnja Cibalija - današnji Vinkovci, postao je bogatiji za još jedan vrijedan arheološki pronalazak.


Na najprometnijoj gradskoj cesti u Vinkovcima pronađen je sarkofag iz rimskog doba, otkriven prilikom izvođenja građevinskih radova.

"Ovo je naš šesti sarkofag. I ostali su bili opljačkani, a zadnji sarkofag koji smo mi našli je bio 1997., prilikom iskopavanja za svjetlo, isto na području sjeverne rimske nekropole", rekla je Maja Krznarić Škrivanko, muzejska savjetnica u Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci.

Slika nije dostupna Velika šteta u arheološkom muzeju: Poznata skulptura trebat će dugotrajnu restauraciju

Nakon šest sati pažljivog otkopavanja, sarkofag je s nalazišta prebačen u dvorište muzeja. Inače, arheolozi vinkovačkog muzeja 10 mjeseci godišnje provedu na arheološkim istraživanjima jer se gotovo cijeli grad nalazi na rimskoj nekropoli.

"Najviše se radi o keramičkim predmetima iz svih vremenskih razdoblja, ostacima životinjskih kostiju, ali tu su i ovi posebni nalazi, na primjer različite koštane alatke, brončani nakit, srebrni, jako puno imamo rimskog novca...", dodala je Krznarić Škrivanko.

Bogata baština

Vinkovčani ponosno hodaju po povijesti i vrijednom nalazištu. "Ja mislim da bi mi Vinkovčani trebali to malo bolje iskoristiti, definitivno", rekao je Milan iz Vinkovaca. "Neka povijest bude zabilježena i nek se potvrdi što su i rekli stručnjaci, da je ovo najstariji grad", rekla je Ana iz Vinkovaca.

Svim gradnjama na području Vinkovaca prethode arheološka istraživanja. U njih su često uključene i privatne tvrtke kojih Hrvatska broji desetak.

"Ova situacija u Vinkovcima je jedna takva koja pokazuje kako je još uvijek strašno puno toga što naša baština ima neotkriveno. Ovi radovi su otkrili jedan antički sarkofag, fantastičnog izgleda, očuvan skoro u cijelosti", rekao je Goran Skelac, arheolog.

Što su pronašli unutra?

O tome koji je idući korak za ovaj vrijedan povijesni predmet izvijestila je novinarka Matea Drmić, koja je o tome razgovarala s Edinom Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci. "Idući korak već je odrađen, odradili su ga djelatnici muzeja. Sarkofag je bio pun zemlje, a maloprije je ispražnjen i istražen", rekla je Drmić.

Budući da je sarkofag davno opljačkan, arheolozi nisu pronašli puno. "Evo, iako se mašta Vinkovčana, a i nas samih, rasplamsala u posljednjih nekoliko dana, sarkofag je opljačkan već u antičko doba. Kad smo ga praznili pronašli smo tek nekoliko keramičkih ulomaka i kosti, koje nisu bile pozicionirane u originalnom položaju, već su bile razbacane", rekla je Balić.

Slika nije dostupna Policija prijavila 46-godišnjaka: Ilegalno iskopao niz arheološki vrijednih predmeta i odnio ih kući

Antički kamen nađen u Riječkoj crkvi - 1 S motivima dupina i trozupca: Na krovu crkve u Rijeci pronađen kamen iz antičkog razoblja

Objasnila je i proceduru kojom su se vodili pri tretiranju ovog pronalaska. "Kosti pokojnika smo adekvatno zapakirali i poslali ih na antropološku analizu, kojom ćemo doznati spol, dob i možda uzrok smrti. Nekoliko keramičkih ulomaka ćemo očistiti, a sarkofag isto tako ide na daljnju restauracijsku i konzervacijsku obradu", rekla je.

"Keramika se tretira vodom, sarfkofag se cijeli mora očistiti i osušiti. Nakon toga se svi ulomci moraju zalijepiti i očuvati od daljnjeg propadanja, kako bi se sarkofag mogao prezentirati", objasnila je Balić. 

Svako arheološko otkriće na području Vinkovaca ostaje - doma. "Svi nalazi ostaju u Gradskom muzeju Vinkovci, a nakon obrade bit će prezentirani u lapidariju gradskog muzeja", dodala je Balić. "A mi se nadamo da idući sarkofag koji bude pronađen neće biti opljačkan", dodala je Drmić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju