Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogata baština

Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..."

Najstariji europski grad, nekadašnja Cibalija - današnji Vinkovci, postao je bogatiji za još jedan vrijedan arheološki pronalazak.

Na najprometnijoj gradskoj cesti u Vinkovcima pronađen je sarkofag iz rimskog doba, otkriven prilikom izvođenja građevinskih radova.

"Ovo je naš šesti sarkofag. I ostali su bili opljačkani, a zadnji sarkofag koji smo mi našli je bio 1997., prilikom iskopavanja za svjetlo, isto na području sjeverne rimske nekropole", rekla je Maja Krznarić Škrivanko, muzejska savjetnica u Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stradao u potresu Velika šteta u arheološkom muzeju: Poznata skulptura trebat će dugotrajnu restauraciju

Nakon šest sati pažljivog otkopavanja, sarkofag je s nalazišta prebačen u dvorište muzeja. Inače, arheolozi vinkovačkog muzeja 10 mjeseci godišnje provedu na arheološkim istraživanjima jer se gotovo cijeli grad nalazi na rimskoj nekropoli.

"Najviše se radi o keramičkim predmetima iz svih vremenskih razdoblja, ostacima životinjskih kostiju, ali tu su i ovi posebni nalazi, na primjer različite koštane alatke, brončani nakit, srebrni, jako puno imamo rimskog novca...", dodala je Krznarić Škrivanko.

Bogata baština

Vinkovčani ponosno hodaju po povijesti i vrijednom nalazištu. "Ja mislim da bi mi Vinkovčani trebali to malo bolje iskoristiti, definitivno", rekao je Milan iz Vinkovaca. "Neka povijest bude zabilježena i nek se potvrdi što su i rekli stručnjaci, da je ovo najstariji grad", rekla je Ana iz Vinkovaca.

Svim gradnjama na području Vinkovaca prethode arheološka istraživanja. U njih su često uključene i privatne tvrtke kojih Hrvatska broji desetak.

"Ova situacija u Vinkovcima je jedna takva koja pokazuje kako je još uvijek strašno puno toga što naša baština ima neotkriveno. Ovi radovi su otkrili jedan antički sarkofag, fantastičnog izgleda, očuvan skoro u cijelosti", rekao je Goran Skelac, arheolog.

Što su pronašli unutra?

O tome koji je idući korak za ovaj vrijedan povijesni predmet izvijestila je novinarka Matea Drmić, koja je o tome razgovarala s Edinom Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci. "Idući korak već je odrađen, odradili su ga djelatnici muzeja. Sarkofag je bio pun zemlje, a maloprije je ispražnjen i istražen", rekla je Drmić.

Budući da je sarkofag davno opljačkan, arheolozi nisu pronašli puno. "Evo, iako se mašta Vinkovčana, a i nas samih, rasplamsala u posljednjih nekoliko dana, sarkofag je opljačkan već u antičko doba. Kad smo ga praznili pronašli smo tek nekoliko keramičkih ulomaka i kosti, koje nisu bile pozicionirane u originalnom položaju, već su bile razbacane", rekla je Balić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "VRIJEDAN ULOV" Policija prijavila 46-godišnjaka: Ilegalno iskopao niz arheološki vrijednih predmeta i odnio ih kući

Pročitajte i ovo Antički kamen nađen u Riječkoj crkvi - 1 Arheološki nalazi S motivima dupina i trozupca: Na krovu crkve u Rijeci pronađen kamen iz antičkog razoblja

Objasnila je i proceduru kojom su se vodili pri tretiranju ovog pronalaska. "Kosti pokojnika smo adekvatno zapakirali i poslali ih na antropološku analizu, kojom ćemo doznati spol, dob i možda uzrok smrti. Nekoliko keramičkih ulomaka ćemo očistiti, a sarkofag isto tako ide na daljnju restauracijsku i konzervacijsku obradu", rekla je.

"Keramika se tretira vodom, sarfkofag se cijeli mora očistiti i osušiti. Nakon toga se svi ulomci moraju zalijepiti i očuvati od daljnjeg propadanja, kako bi se sarkofag mogao prezentirati", objasnila je Balić. 

Svako arheološko otkriće na području Vinkovaca ostaje - doma. "Svi nalazi ostaju u Gradskom muzeju Vinkovci, a nakon obrade bit će prezentirani u lapidariju gradskog muzeja", dodala je Balić. "A mi se nadamo da idući sarkofag koji bude pronađen neće biti opljačkan", dodala je Drmić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene