Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorili gradonačelniku

Vinkovačka oporba: Ima novaca za automobile i naknade, ali ne i za udžbenike?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinkovačka oporba oštro je reagirala na tvrdnju gradonačelnika će smanjenje stope poreza sniziti standard građana.

Vinkovačke oporbene stranke, HNS i Hrvatski laburisti, oštro su danas reagirale na tvrdnju gradonačelnika Vinkovaca Mladena Karlića (HDZ) da će smanjenje stope poreza na dohodak smanjiti gradske prihode i sniziti standard građana te investicije i socijalne programe, upozoravajući da se HDZ-ova većina u Gradskom vijeću istodobno odlučila povisiti naknade dvojici potpredsjednika vijeća.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Ususret izborima Sabor se raspušta: Ovo su teme o kojima neće raspravljati Zastupnici oporbe u Saboru 14. ožujka Oporba sprema za izbore: "Na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor, vrijeme je da žene maknu HDZ s vlasti"

Ako se i smanje proračunski prihodi, nije jasno zašto bi se smanjivale baš stavke investicija i socijalnih programa kojim bi se mogli obuhvatiti i besplatni školski udžbenici, ističu vinkovački HNS-ovci, navodeći kako se istovremeno, u samo godinu dana, rashodi za zaposlene povećavaju za 700.000 kuna.

Evo što je gradonačelnik odgovorio bijesnim Vinkovčanima

Gradonačelniku stoga predlažu racionalizaciju zaposlenih i smanjenje drugih troškova od plaća, reprenzetacije do donacija i sponzorstava.

"Glavni ciljevi predizbornog programa HDZ-a bili su privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje broja poduzetnika, smanjenje nezaposlenosti", podsjećaju HNS-ovci i ističu kako niti jedan od tih ciljeva nije ispunjen.

Vinkovački Laburisti također su oštro osudili "najnoviju bahatost gradonačelnika Karlića", koji tvrdi da za sufinanciranje školskih udžbenika u proračunu novca nema, dok se u isto vrijeme, odlukom HDZ-ove koalicijske većine, potpredsjednicima Gradskog vijeća Davorinu Pezeroviću i Goranu Čordašiću naknada povećava s 1. 600 na čak 5.225 kuna.

"Za kupovinu skupocjenog automobila dogradonačelnicima te za novi Upravni odjel za poslove gradonačelnika novaca se u proračunu vrlo brzo pronašlo", napominju Laburisti.

Ogorčeni su što Karlić nije prihvatio njihov prijedlog za djelomičnim sufinaciranjem školskih udžbenika uz obrazloženje da "sredstva nisu predviđena u ovogodišnjem proračunu".

"Socijalna neosjetljivost gradske vlasti prešla je svaku mjeru dobrog ukusa. Sredstva koja nisu predviđena u proračunu grada, mogu se vrlo jednostavno riješiti rebalansom, za koji je potrebna volja i malo truda", poručuju Laburisti. Pitaju se i gdje onda gradonačelnik u proračunu našao 4,3 milijuna kuna za Upravni odjel, odnosno gdje je "iskopano" 200.000 kuna za novi automobil dogradonačelnicima i 125.400 kuna za naknade potpredsjednicima Gradskog vijeća.

Danas je reagirao i HDSSB najavivši da će Uskoku kazneno prijaviti dvojicu svojih bivših vijećnika, sadašnje potpredsjednike Pezerovića i Jurišića, te više nepoznatih počinitelja zbog sumnje u trgovanje vijećničkim mandatima kako bi se osigurala većina u vinkovačkom Gradskom vijeću. Pezerović i Jurišić nisu, naime, poštovali odluku stranke da se na konstituirajućoj sjednici ne ide u koaliciju s HDZ-om, koji nije imao dovoljno vijećnika za formiranje većine u Gradskom vijeću, pa su isključeni iz HDSSB-a.

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Krešimir Bubalo kazao je da je nedavna odluka vinkovačkog Gradskog vijeća o povećanju naknada dvojici potpredsjednika "do kraja ogolila događaje s konstituirajuće sjednice GV-a" i izrazio uvjerenje da se u tom slučaju radi o "kupovini političke lojalnosti" na štetu vinkovačkog gradskog proračuna.

Sumnju u trgovanje mandatima u vinkovačkom Gradskom vijeću jučer je izrazio i tamošnji ogranak SDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene